У ході робочої поїздки на Волинь Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк відвідав чимало населених пунктів Камінь-Каширського району. Побував він також у селі Ветли Любешівського району.

Село Ветли — мала батьківщина Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка. Тому їхав він сюди з особливим хвилюванням, адже належало зустрітися з багатьма рідними і близькими з дитинства людьми. В актовій залі місцевої школи — цвіт материнства цього великого, з великою і давньою історією села.

— Ми зібралися з досить доброї, гарної, щасливої нагоди. Ветли, поза сумнівом, побили український рекорд за кількістю матерів-героїнь. Сьогодні ми вручаємо 98 посвідчень про присвоєння цього високого звання, раніше його отримали двоє, на черзі ще десь тридцять жінок. Тобто 130 матерів, які своєю працею, своїми недоспаними ночами вивели у світ і виховали не менше як п’ятеро дітей. Звання «Мати-героїня» — не просто державна нагорода, за цією нагородою стоять і певні матеріальні блага. Кожна з вас отримає від держави щонайменше десять тисяч гривень матеріальної допомоги за це звання, а пенсія збільшиться на десять відсотків. Тобто ваш материнський подвиг зарахований до особливих заслуг у державі. Нині держава як ніколи дбає про молоді сім’ї. При народженні першої дитини надає більш як двадцять тисяч допомоги, при народженні другої — більше 50 тисяч і при народженні третьої дитини — більш як сто тисяч гривень. На завершення звертаюся до молодих у цій залі: народжуйте собі й державі на радість, — сказав Адам Мартинюк.

Майже годину тривала церемонія вручень посвідчень. І для кожної матері-героїні у Першого заступника Голови Верховної Ради знайшлося тепле і вдячне слово. Зворушливим був і концерт, який аматори сцени присвятили матерям села.

Ми вже не раз підкреслювали, що Любешівський район, як і все Волинське Полісся, є тим регіоном, де матері ще багато народжують. Однак, хоч як прикро, проблема безробіття тут стоїть особливо гостро. Тож молодь не затримується у батьківському домі, а вирушає в інші області і, навіть, держави (найбільше в Білорусь) шукати заробітків, часто й залишається там. Така міграція з цього унікального краю людей репродуктивного віку з часом позначиться й на демографічній ситуації. У цьому ще раз переконалися у Ветлах, де матері-героїні переважно вже пенсійного віку. Подібна ситуація і в більшості сіл Любешівського району, які раніше славилися своїми багатодітними сім’ями. Стурбованість цим висловив і Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк після відвідин свого батьківського села.

Найважливіша і найскладніша проблема для поліських районів — це зайнятість населення. А проблема поглиблюється насамперед тим, що в переважній більшості населених пунктів практично відсутні сільгосппідприємства, які давали б роботу людям, кількість сільгосптовариств теж можна перелічити по пальцях. У селах земля пустує, бо люди скільки треба собі зайняли, а решта заростає чагарником, на болота перетворюється. Справді немає чим зайняти людей і немає такої можливості. Тому що про якесь промислове виробництво тут не йдеться, бо важко знайти інвесторів. Треба відроджувати аграрний сектор, який колись давав досить серйозні прибутки. Це була б робота, це була б можливість утримати в селах людей. Ми говоримо сьогодні про матерів-героїнь. То вони живуть тут, але дітей біля них немає. Діти поїхали по всьому світу шукати шматка хліба і роботи. Є галузі, які варто відродити, зокрема, льонарство. Це надзвичайно прибуткова справа. Свого часу льонозавод у Камені-Каширському збудували. Він не працює. Скажімо, чому б не створити в кожному районі невеликі молокопереробні підприємства. Ми знаємо, що в Любешові вже був майже готовий молокозавод. Зараз проданий, перепроданий, і все одно, на жаль, стоїть і не працює. А люди завдяки приватним господарствам могли б якось виживати.

Я добре знаю, що жити в поліських районах не легше, ніж у гірській місцевості. Там хоч клімат здоровіший і комарів немає, вибачте за таке. Отож потрібна програма саме з підтримки поліських районів. Поки що оптимістично дивлюсь на ідею створення в усіх областях оптових ринків для того, щоб селянин міг спокійно привезти, здати, продати туди свою продукцію. Треба докласти багато зусиль, щоб показати інвестиційну привабливість цього краю.

 

Волинська область.

Фото автора.

Особливо теплі слова вдячності Адам Мартинюк висловив Марії Устимчук, яка народила сімнадцять дітей.