Найактуальнішим питанням для молодої людини залишається працевлаштування. Якщо навіть досвідчені працівники мають проблеми з пошуком роботи, то що казати про молодих хлопців та дівчат, котрі тільки-но закінчили навчання і не мають практичного досвіду. В нашому суспільстві склався стереотип про те, що зараз неважливо, який ти закінчив навчальний заклад, головне щоб був диплом. Проте це лише стереотип. 

Час від часу мені доводилося бачити оголошення на дверях відділів кадрів на кшталт: «Випускників вишу «х» не турбувати». Отож роботодавці прискіпливо ставляться до освіти своїх майбутніх працівників, де першим показником є назва вишу. Та й навчальні заклади недаремно переймаються своїми рейтингами. Остання вступна кампанія показала, чого вони варті. Як відомо, до двох десятків із них майже не було подано документів абітурієнтів. Особливо велика конкуренція, звісно ж, серед вишів, які готують фахівців так званих престижних професій — бухгалтерів та юристів. Серед останніх, наприклад, першість тримають університет ім. Т. Г. Шевченка, Харківська юридична академія ім. Ярослава Мудрого, Одеська юридична академія і... Київський національний економічний університет (КНЕУ) ім. Вадима Гетьмана. Якщо з першими закладами все зрозуміло — вони готують юристів ще з радянських, а деякі — з царських часів, то в чому ж полягає феномен КНЕУ? Спробуємо розібратися. Як з’ясувалося, юридичний факультет КНЕУ є унікальним, бо здійснює підготовку юристів, роблячи акцент на господарській (підприємницькій) сфері.

 

Вдалий експеримент

Від самого початку це була абсолютно інноваційна навчальна програма, розроблена під керівництвом доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента НАН України, заслуженого діяча науки й техніки України, неодноразового переможця номінації «юрист року» Віталія Опришка. До речі, він став першим фундатором і деканом цього факультету та очолює його й по сьогодні. Варто відзначити, що за рейтингом голосування, яке проводила газета «Освіта», він визнаний одним із кращих освітян 2011 року. За 18 років свого існування факультет досяг значних результатів у своїй діяльності. Якщо на початку до його складу входило лише дві кафедри, то зараз їх уже шість. Розвинута й матеріально-технічна база, котра створювалася, як то кажуть, з нуля: працюють комп’ютерні класи, зал судових засідань, факультетська бібліотека іноземної літератури тощо. Світлі й затишні аудиторії, кафедри та інші приміщення укомплектовані необхідним мультимедійним обладнанням. Усі ці сучасні «принади», високий рівень підготовки та затребуваність випускників факультету з кожним роком приваблюють дедалі більше студентів. З моменту створення факультету кількість тих, хто навчається на ньому, зросла в 44 рази. А це, погодьтеся, дуже пристойна цифра.

Високий рівень факультету відзначено й на державному рівні. Так,

 за результатами планової перевірки, проведеної Міністерством юстиції в 2011 році, юрфак КНЕУ визначено зразком для наслідування, а ректори інших вищих навчальних закладів повинні брати з нього приклад.

Наукова діяльність

Важливу роль у розвитку факультету відіграє підготовка науково-педагогічних кадрів. На факультеті функціонують аспірантура, інститут здобувачів, спеціалізована Вчена рада за трьома спеціальностями, видається збірник наукових праць. На сьогоднішній день на факультеті працює п’ять докторів наук та понад п’ятдесят кандидатів наук, багато хто з них виконав й захистив свої дисертації саме на факультеті. Однак не тільки викладачі збагачують своїми здобутками юридичну науку. Для студентів, які прагнуть займатися наукою, створено 22 гуртки та 16 груп, що спеціалізуються на актуальних проблемах у галузі права. Кожен гурток чи група закріплені за окремим викладачем. А почути про результати їхніх досліджень можна на щорічних наукових конференціях студентів, що проводяться у КНЕУ та на факультеті. Такий підхід допомагає студентам розкривати свій потенціал, як це зробили студентки Ірина Половець, Тетяна Херувімова та Катерина Нікіпєлова. Вони не лише взяли участь у Міжнародних судових дебатах із права Світової організації торгівлі, а й блискуче перемогли. На національному раунді у Львові та Європейському раунді в Бельгії вони зайняли перші місця. Крім цього, дівчата ще й посіли призове місце в Міжнародному раунді судових змагань із права, що відбувся в кінці травня 2010 року в м. Санто-Домінго (Домініканська Республіка).

Міжнародні зв’язки

Факультет тісно співпрацює з провідними західноєвропейськими вищими навчальними закладами, такими як: Віденський економічний університет (Австрія), університет «Носамбрія» (м. Ньюкасл, Великобританія), університет «Партенопе» (м. Неаполь, Італія) та університет «Філіппс» (м. Марбург, Німеччина). А нещодавно до співпраці приєдналися юридичний інститут Центрального університету Пекіна та юридичний факультет Білоруського державного економічного університету. Це співробітництво обумовлено перш за все тим, що навчальні програми факультету двічі вигравали гранти Єврокомісії та Євросоюзу: перший — в 1999 році на суму 500 тисяч доларів США, а другий — у 2003 році на суму 500 тисяч євро. Отримані кошти дали можливість не лише вдосконалити навчальні плани, а й готувати та видавати підручники, зміцнити матеріально-технічну базу факультету, відкрити та укомплектувати численними іноземними й вітчизняними виданнями бібліотеку з міжнародного та європейського права. В рамках останньої програми також була створена нова кафедра міжнародного та європейського права. За участі професора Віталія Опришка (керівника авторського колективу й наукового редактора) та іноземних професорів українською та англійською мовами здійснена підготовка, та видання підручника «Міжнародне економічне право». Крім того, був виданий і підручник «Право Європейського Союзу» за редакцією Віталія Опришка. 

Варто зазначити, що факультет активно співпрацює з Європейською організацією публічного права, членом Ради директорів якої є декан юрфаку, а колектив факультету — членом міжнародної асоціації права.

Не наукою єдиною...

Кажуть, студентське життя — це незабутній час. І студентів зазвичай цікавить не лише навчання... Тому особлива роль на факультеті відводиться творчості. Тут діє спеціальний центр, де функціонують студії: вокальна, хореографічна, акторської майстерності. З 2005 року започатковано проведення щорічного конкурсу української музики, пісні, танцю, участь у якому беруть не лише студенти, а й викладачі. Регулярно проводяться концерти, спортивні олімпіади, конкурси краси.

З ініціативи студентів було запропоновано створення факультетських символів: прапора, гімну, герба та встановлено статую Феміди.

У майбутнє з упевненістю

Як було зазначено на початку статті, працевлаштування випускників вишів залишається актуальним питанням сьогодення. Тому 

юридичний факультет турбується не лише про освіту студентів, а й про майбутнє місце роботи випускників. 

Завдяки співпраці з численними організаціями та підприємствами студенти мають широкий вибір баз практики. Її успішне проходження надає можливість залишитися там працювати. Окрім цього, для допомоги випускникам на факультеті створена і функціонує Рада з працевлаштування, яка організовує щорічні зустрічі студентів з потенційними працедавцями, завдяки чому знайшли перше місце роботи сотні випускників факультету.

Як на мене, то саме спеціалізація факультету на господарських (підприємницьких) відносинах допомагає випускникам займати престижні посади в державних і комерційних структурах. Серед колишніх студентів факультету директор юридичного департаменту Міністерства фінансів України, директор юридичного департаменту ВАТ КБ «Надра», експерт Європейсь-

кої бізнес-асоціації (Державний комітет України із земельних ресурсів), директор юридичної компанії «Аргумент-Консалтінг», директор юридич-

ної компанії «Старчук Плачинда», заступник голови Київської міської адміністрації, судді й навіть консул України в Республіці Сербія.

Мораль

Юрист повинен бути не лише спеціалістом, а й людиною інтелігентною, моральною, естетично вихованою  з національною і патріотичною свідомістю. Тому колектив факультету постійно проводить виховну роботу серед студентів. Кожна академічна група з перших днів отримує куратора-консультанта, який допомагає групувати колектив, проводить організаційно-виховну та культурно-освітню роботу, постійно перевіряє успішність навчання, здійснює контроль за дотриманням правил поведінки не тільки в навчальних приміщеннях та гуртожитках.

Досить дієвим способом у вихованні молоді в дусі демократичних традицій є створення студентського самоврядування, для якого ще в 2002 році було розроблено спеціальну комплексну систему. Завдяки самоврядуванню студенти мають змогу захищати свої права та свободи, а також організовувати своє студентське життя, задовольняючи соціальні, культурні та інші інтереси.

Спільним зусиллями студентського та викладацького колективу в 2009 році було прийнято Морально-етичний кодекс студентів юридичного факультету, яким вони керуються не тільки в стінах альма-матер, але й у подальшому житті.

Отже, всі ці чинники і є тим, що створює комплекс підготовки високоякісного фахівця. А феноменом юридичного факультету КНЕУ, який тримає його в першій п’ятірці кращих із підготовки юристів протягом десяти років (а таких ВНЗ і факультетів в Україні майже триста), полягає в душі факультету, його позитивній аурі, яку створюють і примножують його декан, викладачі й, звичайно, самі студенти.

Заспівати в унісон із деканом мріє кожен студент — декан юридичного факультету Віталій Опришко та студентка факультету Надія Новоселова (святкування 15-річчя юридичного факультету КНЕУ).

Фото з архіву В. Ф. Опришка.