Нацкомісія з регулювання послуг у комунальній сфері (Нацкомпослуг) підняла тариф за водовідведення та водопостачання для побутових споживачів у середньому на 7,8 відсотка.
Коментуючи це рішення, голова Нацкомпослуг Валерій Саратов навів приклад із відром води. Мовляв, якщо зараз його вартість становить 2 гривні 44 копійки, то буде — 2 гривні 46 копійок.
 Дві копійки для домогосподарства — не проблема, а для водопостачальних підприємств — ще не досягнення платоспроможності. На це вказують передусім наявні проблеми з основними фондами водоканалів і енергетичних компаній. Прямо кажучи, в березні для країни подорожчає відро недоброякісної води. Нам кажуть: з двох причин — через підвищення тарифів на електроенергію та зростання обсягів споживання. Водночас головною нерозв’язаною передумовою високої собівартості водовідведення та водопостачання залишається спрацьованість розподільних систем, які давно потребують модернізації і призводять до непродуктивних втрат і ганебної якості води як такої.
Експертами підраховано, що втрати 30 відсотків води в міських водопровідних мережах тягнуть за собою відносне збільшення матеріальних витрат у собівартості послуги на 43 відсотка, а втрата 50 відсотків води спричиняє «накручування» матеріальних витрат на 100 відсотків. Якщо зважити, що всі матеріальні витрати влада схильна покривати за рахунок тарифів на водовідведення і водопостачання, то виходить, що для домогосподарства і 2 копійки — проблема. Як не для гаманця, то для здоров’я.