Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступає за синхронну з Росією ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД, зауважуючи, що це не убезпечить Україну від торговельних війн. На цьому В. Литвин наголосив в інтерв’ю телеканалу «Рада», повідомила прес-служба парламенту. «Ці проблеми виникатимуть постійно», — сказав він, підкресливши, що розглядає їх як такі, що формуватимуть нову якість наших взаємин.

Водночас глава парламенту повідомив, що згаданий документ до Верховної Ради поки що не надходив, інакше б він був оприлюднений на офіційному порталі. В. Литвин висловив жаль, що під час розгляду важливих документів у сесійній залі часто «зашкалюють емоції» і не враховуються пропозиції, які мають об’єктивний характер. Це стосується і Митного кодексу, який направлено до профільного комітету на опрацювання, і закону про запровадження біометричних паспортів. «Скандал із цим законом винесли далеко за межі парламенту, це наші реалії», — сказав він. Вирішення таких важливих питань, підкреслив політик, вимагає «навернення до діалогу». «Це питання до якості нашої політики, до вміння вести діалог, до того, як ми вибудовуємо систему аргументів», — підкреслив В. Литвин, додавши, що треба «менше скиглити, а більше приймати відповідальні рішення».

Торкнувся Голова Верховної Ради й ситуації зі скандальними викриттями народного депутата Романа Забзалюка. Глава парламенту повідомив, що доручив розслідувати це питання профільному парламентському комітету і звернувся з відповідною пропозицією до Генеральної прокуратури.

На запитання, чи не є така ситуація наслідком пропорційної виборчої системи, В. Литвин зазначив, що «частково це так, бо відсутній людський контроль, «народне сито», яке б просіяло кандидатів, відповідальність повністю покладається на партії, а точніше — на лідерів політичних партій, які вказують, хто у якому місці списку стоятиме». На думку В. Литвина, народним депутатам варто розібратися, чому таких людей включають у списки, і чому потім виникають проблеми. «Прикро, що нинішній скандал розгорівся між людьми, які були свого часу в одній фракції, в одній політичній силі, а тепер звинувачують у всьому владу», — сказав В. Литвин. Водночас він додав: «сьогодні модно звинувачувати владу, сьогодні є за що звинувачувати владу, але я переконаний, що коли ми всі закликаємо до правди, то не треба демонструвати, що усі ми любимо правду, коли вона не стосується нас самих». На думку В. Литвина, «є кілька складових цієї проблеми, і вони пов’язані з тим, що треба раз і назавжди навести порядок у таких, з дозволу сказати, взаєминах у вищому представницькому органі влади народу». Саме тому, за словами В. Литвина, парламентський Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України повинен провести детальне розслідування, запросити учасників цього скандалу, розібратися у ситуації та винести свій вердикт. «Бо я розумію: дехто хоче, щоб був триваючий, тліючий скандал, але треба встановити істину, закликати до відповідальності тих, хто буде визначений як відповідальний», — сказав він. Крім того, Генеральна прокуратура, провівши відповідне розслідування і з’ясувавши всі обставини, має подати необхідні пропозиції, відповідно до закону, до Верховної Ради. «У разі, якщо буде встановлено, що це мало місце, то повинен буде відповідати і той, хто брав, і той, хто давав», — сказав керівник парламенту, підкресливши, що, «окрім усього іншого, це не лише оздоровить обстановку і атмосферу, а й буде застереженням від чогось подібного надалі». «Оці демонстрації «чекістських» операцій потрібно виводити на світло, бо є закон», — наголосив він. В. Литвин висловив думку, що це викличе шквал критики і незадоволення. «Але не треба топити країну заради своїх власних планів і сценаріїв», — закликав він. «Бруду, який підняли на поверхню, треба дати належну оцінку, інакше це просто знищить країну, не політиків, вони завжди виживуть», — наголосив В. Литвин.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.