На Волині з робочою поїздкою побував Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.

Менше трьох місяців минуло відтоді, як Камінь-Каширський район уперше відвідав Адам Мартинюк. Не всі тоді вірили, що намічені в листопаді-грудні минулого року соціальні програми за його допомогою так швидко почнуть реалізовуватися. Ось їх короткий перелік. У селі Видерта замінено 60 вікон у школі, сім у дитсадку та всі вікна в амбулаторії, виділено кошти на перекриття сільського клубу та облаштування вуличного освітлення. У селі Бузаки — у клубі з’явилася нова підлога та вікна у фельдшерсько-акушерському пункті, виділено кошти на купівлю приміщення колишньої контори колгоспу під шкільні класи. Замінено підлогу в клубі села Ворокомле і всі вікна в дитсадку. В селі Воєгоща у школі поставлено 22 нових вікна, виділено кошти на перекриття адмінприміщення (сільрада, клуб, відділення зв’язку). У найбільшому в місті Камені-Каширському дитячому садку №2 замінено 119 вікон.

Свою чергову поїздку по Волині Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк минулої суботи розпочав із села Нуйно Камінь-Каширського району. Село це унікальне вже тим, що тут, на відміну від більшості сусідніх, ще збереглося колективне сільгосппідприємство, яке вирощує велику рогату худобу волинської м’ясної породи. Село досить велике. Поїзд, який їде з Ковеля до Каменя-Каширського, має тут аж дві зупинки. Дітьми Бог теж не обділив Нуйно. Минулого року тут народилося 25 малюків, а менш як за півтора місяці 2012-го — дев’ять. А загалом тут зростає аж 115 дітлахів. Тому влаштуватися в садочок, розрахований усього на 45 місць, було неможливо.

Тож і звернулася громада до Адама Мартинюка з проханням посприяти в переобладнанні колишнього пришкільного інтернату, який вже шістнадцять років пустував, на дитячий садок. Нині на цьому об’єкті вже багато чого зроблено: замінено всі вікна, вхідні двері, змонтовано опалення і встановлено котел, змуровано майже всі перегородки. Цілком реально, що вже наступного літа тут справлять новосілля.

Назустріч своїм землякам пішов керівник ПМК-19 Петро Гордійчук (будівництво веде його підприємство), пообіцявши навіть, якщо не вкладеться в кошторис, допоможе власними грошима. Тож роботою на об’єкті Перший заступник Голови Верховної Ради залишився задоволеним.

Так само як і зробленим у дитячому садочку села Раків Ліс. Куплений за його сприяння котел на тверде паливо фірми «Волинь-Калвіс» допомагає значно скоротити витрати на опалення. Як пояснив голова райдержадміністрації Іван Вовк, за такої холоднечі за добу тут раніше спалювали 160 кубометрів газу. Його вартість еквівалентна тонні торфобрикетів, яких тепер вистачає на чотири-п’ять днів. У Раковому Лісі Адам Мартинюк оглянув нове кладовище, де за його сприяння будують каплицю, а також зустрівся з настоятелем місцевого православного храму Миколою Смолярчуком, якому передав гроші для ремонту святині.

Зроблено для мешканців району за цей короткий період дуже багато. Та Адам Мартинюк не збирається зупинятися на цьому. У дитячому садку «Пролісок» села Підцир’я до нього з проханням посприяти в заміні вікон і перекритті даху звернулася завідуюча Надія Ткачук. Після цього відбулася зустріч із редактором районної газети «Полісся», Петром Трофимчуком, який просив допомогти в реконструкції входу в приміщення редакції. Було оглянуто ділянку в міському парку, де в майбутньому має бути дитячий ігровий майданчик. Міський голова Василь Бондар попросив Першого заступника Голови Верховної Ради допомогти купити для нього інвентар. Тривалою була зустріч у школі-гімназії №2 міста Каменя-Каширського. Увагу Адама Івановича привернуло приміщення недобудованого басейну, тож він пообіцяв присутнім вчителям, батькам допомогти перекрити басейн і припинити подальше його руйнування. Цікавилися педагоги і перспективою реформування медичної галузі, створенням так званих госпітальних округів.

— Не знаю, де буде госпітальний округ, але хочу щоб їх ніде не було, — сказав Адам Мартинюк, відповідаючи на це запитання. — Хочу, щоб практичної медицини ніхто не зачіпав.

«За нормативами з будь-якого села району потрібно доставити хворого в лікарню за двадцять хвилин. Реально це? Нереально. Є села, куди при швидкості 100 кілометрів на годину за двадцять хвилин в один бік не доїдете. А треба ще приїхати, знайти хату, де цей хворий, забрати його і повернутися назад. Це одна проблема? Скільки «швидких» зараз у лікарні? Дві. А сіл у районі — 65. Як вони діятимуть, якщо в кількох із цих сіл одночасно виявляться хворі, яких потрібно вести до лікарні? Третя проблема. З усіх «швидких» половина точно не їздять — перебувають на ремонті. Та й ті, що на ходу, не завжди поїдуть, бо нема бензину, — зауважив політик. — Ті, хто складав ці проекти і плани, по нашим дорогам, на жаль, не їздять. Тобто за двадцять хвилин доставити хворого навіть у Камінь-Каширському в райлікарню іноді нереально, не говорячи вже про село. Тому я особисто категоричний противник цієї реформи і цих округів».

За словами парламентарія, нещодавно Президент заявив, що він стоїть на тому, щоб не закривати жодної лікарні. «Це вже добре, — переконаний А. Мартинюк. — Бо у тому ж Любешівському районі дві дільничні лікарні — у Великій Глуші і Ветлах. Це одна із болючих проблем, бо округ — округом, але все одно ваша лікарня залишиться, буде вона окружною чи не буде. А ось дільничні лікарні просто хочуть ліквідувати. Це вже проблема, це вже біда. Тому треба боротися не за округ, а за те, щоб хоча б залишити діючу систему в тій кількості, в якій вона була».

У своєму виступі Перший заступник Голови Верховної Ради також торкнувся проблем якості освіти, підготовки кваліфікованих спеціалістів. Того ж дня ввечері високий київській гість відвідав село Ветли Любешівського району. Про це в наступному номері.

 

Волинська область.

Фото автора.

Ця зустріч на вулиці з Першим заступником Голови Верховної Ради Адамом Мартинюком надовго запам’ятається мешканцям Каменя-Каширського.