Так їх називають затримані. Про це свідчить й статистика. За даними державної пенітенціарної служби України, лише в першому півріччі 2011 року в закладах виконання покарань померла 601 особа. Це при тому, що за увесь 2010 рік там було зафіксовано 808 смертей.

Представники правозахисних організацій, які шоковані станом справ в українських 

СІЗО, б’ють на сполох.  На днях вони провели прес-конференцію, де закликали владу провести там «неочікувані незалежні рейди».

— У СІЗО найбільше порушуються права людини. Українці, які там захворіли на страшну недугу, — приречені. Вони не можуть бути звільнені за станом здоров’я, оскільки законодавство цього не передбачає, — каже координатор Харківської правозахисної групи Андрій Діденко. — В’язням залишається чекати суду, який невідомо коли відбудеться. Багато людей гине. Повірте, таких випадків у країні дуже багато.

А. Діденко наголошує, що вина ув’язнених, які сидять у слідчих ізоляторах, не доведена, а утримуються вони набагато гірше, ніж засуджені. «Щоб урятувати людей, необхідно провести низку перевірок у цих установах. Наприклад, депутати мають таке право. Однак, на жаль, ніхто ще на цю пропозицію не відгукнувся», — сказав він.

Єдина надія у правозахисників — на новостворену комісію з питань попередження катувань, яку країна зобов’язалася створити ще в 2006 році після ратифікації протоколу до Конвенції ООН проти катувань. Утім, зібрали її лише наприкінці минулого року.

Що відбувається за сірим муром та колючим дротом Лук’янівського СІЗО, розповів «Голосу України» колишній ув’язнений Олександр Н.: «Я перебував там 8 місяців. Умови утримання просто жахливі. В камері влітку дихати нічим, ще й унітаз без кришки. Люди просто задихаються. Узимку дуже холодно: температура в камері 5—7 градусів. Спати доводилося навіть на підлозі, оскільки не вистачало лежачих місць. Медичне обслуговування обмежується лише роздачею анальгіну».

Цю інформацію підтверджують і українські правозахисники. Вони вимагають від керівництва Лук’янівського слідчого ізолятора надати можливість громадськості переконатись, що умови утримання ув’язнених у зв’язку з різким похолоданням допустимі, а температура в камерах відповідає вимогам нормативів.

Адвокат, представник Гельсінкської спілки з прав людини Олег Веремієнко каже, що всі проблеми в СІЗО через їхню переповненість. «Нині необхідно найшвидше ухвалити новий Кримінально-процесуальний кодекс. А прокуратура повинна порушити кримінальні справи за останніми фактами загибелі людей у СІЗО й об’єктивно та швидко їх розслідувати», — зазначив адвокат.

І дійсно, смертей у місцях позбавлення волі стає дедалі більше. Лише за останні 

2 тижні загадково загинуло 3 людини. Так, у Лук’янівському слідчому ізоляторі загинув 21-річний юнак. Офіційна версія його смерті — ураження електричним струмом. А кількома днями раніше в Хмельницькій області в СІЗО повісився 20-річний чоловік, затриманий міліцією за підозрою в скоєнні пограбування. Жахлива трагедія трапилася і в Сімферопольському СІЗО. В камері покінчила життя самогубством 42-річна жінка. Це лише попередня версія слідства. Однак батьки загиблої переконані: дочку жорстоко вбили.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

Київ. Слідчий ізолятор  №13 на Лук’янівці.