Зброя та снаряди, знайдені на полях боїв Великої Вітчизняної війни, стали для «чорних копачів» дохідним бізнесом.

 

Наприкінці минулого року співробітники СБУ й міліції вилучили в одного мешканця Луганська значну партію засобів ураження, що їх він перевозив у своїй машині. Загалом цей громадянин транспортував 2 мінометні міни калібру 80 мм, 8 гранат Ф-1, 4 артилерійські снаряди калібру 45 мм, 10 підривників, 45 патронів калібру 7,62 мм (тротиловий еквівалент близько 850 г). За його словами, всі ці боєприпаси він знайшов і зібрав на місцях боїв часів Великої Вітчизняної війни. У пошуках зброї, мін, гранат, снарядів, предметів солдатської амуніції цей заповзятливий луганчанин протягом декількох років перерив усю територію регіону. І небезуспішно. Наш «герой», наприклад, зі знайдених засобів ураження виплавляв вибухову речовину, а з корпусів виготовляв макети, які потім продавав колекціонерам через Інтернет. Причому, що цікаво, розкомплектування своїх вибухонебезпечних знахідок він проводив у звичайній квартирі багатоповерхівки. 

Можна собі уявити, на яку велику небезпеку наражало це не тільки його самого, а й десятки людей міського багатоквартирного будинку.

А неподалік села Камишеваха Лутугинського району за допомогою правоохоронців піротехніки МНС вилучили й знешкодили арсенал із 30 одиниць різних боєприпасів часів війни, що його облаштував ще один «копач». Схованка була в полі й складалася з мінометних мін різного калібру, гранат, снарядів, підривників (тротиловий еквівалент приблизно 1,5 кг). Останній раз хазяїн арсеналу реалізував бойову гранату Ф-1 місцевому 60-річному мешканцю. 

Навряд чи покупець, котрий мав не одну судимість, придбав її як сувенір.

На відміну від виготовлювачів макетів група сєверодонецьких умільців, навпаки, доводила зброю і засоби ураження до робочого стану й потім продавала через Інтернет. Так звану «копанину» — зброю й вибухівку — вони зберігали за місцем проживання. Там же проводили складання-розбирання, реконструкцію тощо.  Суд присудив умільцям три роки позбавлення волі з випробним терміном.   

— У 2011 році в Луганській області співробітники СБУ у взаємодії з органами міліції та МНС вилучили з незаконного обігу та знешкодили 2 авіабомби (тротиловий еквівалент — десь 80 кг), 85 артилерійських снарядів, 82 мінометні міни різних калібрів, 26 гранат, 50 зривників. Сьогодні «чорні копачі» є головними постачальниками в тіньовий обіг зброї та засобів ураження, — каже начальник підрозділу Управління СБУ в Луганській області Костянтин Данильєв.

Як пояснили співробітники СБУ, у середовищі «копальників» є своя неписана ієрархія та різні спеціалізації. Одні віддають перевагу амуніції і нагородам, інші спеціалізуються винятково на зброї, засобах ураження і цілеспрямовано шукають саме їх. Навіщо? По-перше, знову-таки, для задоволення попиту колекціонерів на макети. Ці вироби повинні виготовлятися шляхом так званої деактивації зброї і засобів ураження, тобто, внесення в них таких конструктивних змін, які унеможливлюють їхнє використання як бойових, але зберігають загальну структуру оригіналу. Така робота повинна проводитися на спеціальних підприємствах, які мають відповідний дозвіл. Але «чорні копачі» все роблять самі. Виплавляють вибухову речовину, видаляють запали й перетворюють засоби для вбивства на сувеніри та предмети колекціонування.

У «чорних копачів» статутів немає. Свої знахідки вони продають тим, хто платить. 

Наприклад, один такий «археолог» у ході розкопок у Лутугинському районі виявив ящик гранат у непоганому стані.

— «Копачі» — люди грамотні, закони знають, діють обережно. Тому часто, щоб не попастися зі зброєю і боєприпасами, вони викопують у лісі або посадці «схрон» і там ховають свій так званий «хабар», де вони лежать до кращих часів, — розповідає Костянтин Данильєв. — Час від часу правоохоронці з подачі місцевого населення виявляють і вилучають вміст схованок. Зазвичай «схрони» з гранатами, снарядами та іншими цікавими «іграшками» прикопані на невеликій глибині, тому цілком ймовірно, що їх можуть знайти всюдисущі допитливі діти.

 

Луганськ.