Посадові особи одного із дніпропетровських відділень ВАТ «Державний ощадний банк України» шляхом оформлення фіктивних договорів привласнили кошти клієнтів — понад 1 мільйон гривень.

 

Установлено, що починаючи з 2005 року по січень 2012-го зловмисники «запозичили» 1,3 млн. грн. Повна сума збитків стане відома після завершення ревізії у відділенні банку.

— Схема була така, — розповів на прес-конференції начальник відділу Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю ДМУ ГУМВД України в Дніпропетровській області Сергій Булькач. — Посадові особи банку (завідувачка відділення і касир) блокували карти пенсіонерів і відкривали нові, куди перераховували гроші з пенсійних та інших карт. Біля банкомата клієнт дізнавався, що його карта заблокована. Розрахунок був на те, що пенсіонер не піде розбиратися, запитувати. Тим більше, що пенсії крали частково.

До правоохоронних органів надійшло 28 заяв від потерпілих, 80 відсотків з яких — пенсіонери. За фактом порушено кримінальну справу за статтею 191 ч. 5 КК України («Присвоєння, розтрата майна або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою»). Зловмисникам загрожує від 7 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади на термін до 3 років і конфіскацією майна.

Нині вирішується питання про обрання для них запобіжного заходу.