Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді України відхилити проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо експертизи навчальних програм, підручників для системи загальної середньої освіти).
Законопроектом пропонується встановити порядок, відповідно до якого навчальні програми, підручники, передбачені Державним стандартом загальної середньої освіти, можуть бути затверджені спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі освіти лише за наявності експертного висновку Національної академії наук та Національної академії педагогічних наук.
Народні обранці відзначили, що питання достатньою мірою чинним законодавством уже врегульовано. Зокрема, частиною першою статті 19 Закону України «Про освіту» та частиною першою статті 42 Закону України «Про загальну середню освіту». НАНУ та НАПН нині належать до установ, які здійснюють наукове та методичне забезпечення освіти, у тому числі проводять відповідну експертизу.
Крім того, Міністерством освіти і науки, молоді та спорту затверджено Положення про Всеукраїнський конкурс рукописів підручників, які в обов’язковому порядку реєструються Міністерством юстиції. Експертну оцінку видань зобов’язані робити НАНУ та НАПН.
Зважаючи на викладене та взявши до уваги висновки головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради та профільного міністерства, комітет рекомендуватиме парламенту відхилити законопроект.
Вл. інф.