Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин спілкувався в Інтернеті з користувачами соціальної мережі «Facebook» у режимі онлайн-конференції. Співрозмовників глави парламенту насамперед цікавили його погляди на політичну ситуацію в державі, доля резонансних законопроектів, проблеми економічної та енергетичної безпеки країни, а також особисте.

На запитання, яка доля законопроекту № 5164 (про заборону реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів) глава парламенту відповів: «На превеликий жаль, профільний комітет тривалий час з’ясовував стосунки між собою. У результаті документ завис у комітеті. Сподіваюсь найближчим часом добити це питання».

Щодо діяльності прокуратури, В. Литвин висловився за ухвалення нового цілісного закону про прокуратуру, що, сподівається глава парламенту, буде зроблено після прийняття Кримінально-процесуального кодексу, який повинен відповідати загально-прийнятим положенням, а вже потім, вочевидь, вирішувати всі інші питання.

Чи планує Голова Верховної Ради відвідати ув’язнену екс-прем’єра Юлію Тимошенко? — поцікавився один з інтернет-користувачів. «Не думав над цим. Мені дуже шкода, що вона у такій ситуації, — відповів В. Литвин. — Вважаю, що її потенціал повинен служити країні. Правда, коли дивлюсь на дії її окремих «захисників», згадую крилаті слова: якщо є такі друзі, то навіщо ті вороги».

Ситуацію з газотранспортною системою України глава парламенту охарактеризував так: «Для мене це пуповина, яка тримає нас у світі. І за будь-яких обставин держава не повинна її втратити. А ось її ефективне використання, зміцнення технологічного стану — це стратегічне завдання уряду. При цьому розв’язувати він його повинен публічно». У відповідь на ще одне подібне запитання В. Литвин наголосив: «Нам потрібно подолати застарілу психологію, відповідно до якої енергоносії — це виключно газ і вугілля. У нас широкі можливості для відновлювальних джерел енергії. Але знову-таки відкрити їм шлях заважають і психологія, і бізнесові інтереси, що склалися».

Деякі запитання були дещо провокаційними. Зокрема, коли опублікують прайс на купівлю депутатів? На що глава парламенту відповів: «Так його вже опублікували. У нас чекісти не перевелися». І додав, що звернувся до ГПУ з пропозицією дати відповідну оцінку цього факту і в разі встановлення його достовірності, внести відповідні пропозиції до Верховної Ради. «Вважаю, що це одразу оздоровить обстановку. Хоча ця проблема значно ширша і стосується способу формування Верховної Ради і відповідальності лідерів партій за формування списків», — вважає В. Литвин.

Чи дотримується Голова Верховної Ради «положення над конфліктом»? Чому йому б не вносити законопроекти з резонансних питань, альтернативні до урядових і опозиційних? «З усіх сил намагаюся втриматися над сутичкою, — запевнив В. Литвин. — Не думаю, що виграє справа від моїх альтернативних законопроектів. Тоді вже точно я буду в сутичці. Для мене головне — надати сприятливіший характер тому, що розглядається у Верховній Раді».

«Голос України» на власні очі переконався, що запитання В. Литвину можна було поставити в он-лайн режимі й отримати на нього відповідь, поцікавившись, чи не має він намірів написати мемуари або художній твір про Верховну Раду? «З часом зроблю й це», — відповів В. Литвин.

Насамкінець Голова Верховної Ради зізнався, що перший раз йому було складно освоїти таку форму спілкування. Хоча сподобалось. Відповідав на запитання він сам, а не прес-служба. «Втім, найкраще спілкування, коли є можливість бачити очі співрозмовника», — вважає Володимир Литвин.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.