Днями Президент України представив нового главу оборонного відомства Дмитра Саламатіна. У червні 2010-го він обійняв посаду генерального директора Державної компанії «Укрспецекспорт», а 4 лютого минулого року — гендиректора Державного концерну «Укроборонпром».
Експерти по-різному коментують це призначення, в основному підводячи під нього політичне підґрунтя. Що чекає українську армію внаслідок цієї кадрової ротації? Логічно було б припустити, що гендиректор «Укроборонпрому», сівши в крісло керівника військового відомства країни, грамотно й професійно почне керувати модернізацією Збройних Сил. Адже саме курс на відновлення техніки й озброєння оголошено основним на найближчий час. Однак, на думку Миколи Сунгуровського, директора військових програм Центру Разумкова, на посту глави «Укроборонпрому» Саламатін нічим себе особливо не проявив. «Зі спілкування із співробітниками відомства знаю, що справи там ішли геть погано. Коли його призначили, в мене були надії, що він гарний кризовий менеджер. Хоча я точно розумів, що він не стратегічний менеджер. Але мої надії не виправдалися», — цитує експерта УНІАН. Микола Сунгуровський вважає: не варто тиражувати думку, що біди армії через відсутність грошей. Біди в армії через поганий менеджмент.
У військового менеджменту, схоже, поки що немає чіткого подання, як розвивати далі українську армію. Принаймні досі не прийнято документи, що визначають розвиток Збройних Сил. Віктор Янукович, представляючи нового міністра оборони, висловився про те, що армія повинна бути компактною й добре оснащеною. Зі скороченням її кількості проблем немає. А от з оснащенням, з огляду на фінансування цих програм, експерти прогнозують — у найближчі 8—10 років Україна перебуватиме в оборонному вакуумі.
Керівник Центру дослідження армії, конверсій та роззброєння Валентин Бадрак упевнений: майбутнє ЗС України залежить від того, наскільки серйозно має намір глава держави їх реформувати. А ще — від делікатності й такту нового міністра та його здібностей налагодити стосунки з генералітетом. Адже перший цивільний міністр оборони Валерій Шмаров, сильний менеджер, не зміг у відомстві проводити свою політику саме через неприйняття його військовими...
— Попри помітне збільшення цього року витрат на модернізацію та переоснащення армії, швидких результатів не варто очікувати. Як і раніше, досить низьким залишається фінансування — на рівні 1,1% ВВП. Для порівняння: в Білорусі цей показник становить 1,3%, у Польщі — 1,9%. Центр Східних досліджень на основі цих даних назвав українську армію (на мій погляд, справедливо) технологічно відсталою армією в регіоні. Більше того, спостерігаються якісь розбіжності в поглядах на реформування Міноборони й Генштабу, — прокоментував ситуацію «Голосу України» Валентин Бадрак.
Експерт не виключає, що новий міністр одержить повноваження впливати на «Укроборонпром», на роботу підприємств оборонки, що перебувають у підпорядкуванні інших відомств. І зможе поєднати функції управління оборонною промисловістю, зміцнення обороноздатності та розвитку військово-технічного співробітництва. Така модель близька до російської. І централізація влади в цій ситуації буде цілком виправдана.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.