ЦВК продовжує приймати та оголошувати протоколи окружних виборчих комісій про підсумки голосування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

Станом на вчора, ЦВК опрацювала 99,92% протоколів окружних виборчих комісій. Лідери парламентських перегонів залишаються незмінними: за попередніми результатами, до Верховної Ради восьмого скликання проходять шість партій. «Народний фронт» набирає 22,14% голосів виборців, Блок Петра Порошенка — 21,82%, Об’єднання «Самопоміч» — 10,97%, Опозиційний блок — 9,42%, Радикальна партія Олега Ляшка — 7,44%, ВО «Батьківщина» — 5,68%. ВО «Свобода» не долає прохідний п’ятивідсотковий бар’єр із результатом 4,71%.

До ЦВК станом на 12.00 3 листопада не надійшли 100% протоколів дільничних виборчих комісій лише з одного округу — №59 Донецької області. Отже, ЦВК прийняла протоколи про підсумки голосування від 197 зі 198 одномандатних виборчих округів.

31 жовтня ЦВК достроково припинила повноваження дев’яти членів цієї виборчої комісії, які в протизаконний спосіб залишили окружком. А зранку  1 листопада двоє колишніх членів окружкому прибули до Києва з деякими протоколами дільничних комісій та печаткою ОВК. Голова ЦВК Михайло Охендовський заявив, що ці протоколи від них будуть прийняті, але просто як від громадян України, а вже не членів комісії. При цьому будуть складені відповідні описи виборчої документації, яка надійде до ЦВК. Копії цих протоколів залишаться у Центрвиборчкомі, а оригінали повернуть в ОВК цього виборчого округу, для того, щоб вони належним чином були опрацьовані з метою встановлення підсумків голосування в межах ОВО №59. Так само буде повернуто печатку, зауважив Голова ЦВК.

— Щодо дев’яти осіб, які спричинили незаконне залишення місця розташування окружної виборчої комісії, Комісія сподівається, що правоохоронні органи проведуть відповідну перевірку, — сказав М. Охендовський. — Тепер вже колишні члени комісії, які, порушивши присягу, залишили свої робочі місця, будуть опитані, та буде встановлено організаторів цього дійства. І, безумовно, ми розраховуємо, що правоохоронні органи притягнуть відповідних осіб до передбаченої законодавством України відповідальності.

Голова ЦВК також висловив сподівання на те, що суди займатимуть таку саму принципову позицію, а правоохоронні органи будуть продовжувати допомагати Центральній виборчій комісії, щоб винуватці маніпуляцій з голосами, спроб фальсифікацій були притягнуті до відповідальності і обов’язково понесли її у встановленому законом порядку.

Довго залишався «проблемним» і округ №30 (Дніпропетровська область). ЦВК зобов’язала окружну комісію здійснити повторний підрахунок голосів виборців на п’яти виборчих дільницях цього округу, на яких були встановлені розбіжності між підсумками голосування, встановленими ОВК, та протоколами дільничних виборчих комісій, поданими до ЦВК. Комісії також неодноразово доводилося вносити зміни до складу окружкомів: достроково припиняти повноваження одних членів окружкомів та призначати нових, щоб комісії змогли завершити підрахунок голосів.

ЦВК також розглянула низку заяв і скарг від кандидатів у депутати, їхніх довірених осіб та членів виборчих комісій. Зокрема, заяву кандидата у народні депутати України в ОВО №50 (Донецька область) Леоніда Байсарова щодо наявного, на його думку, порушення виборчих прав виборців у вказаному окрузі. Заявник вказував на те, що у різних примірниках протоколів ДВК на цьому окрузі містяться різні відомості про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях, а довірена особа кандидата В. Губарєв звертав увагу на розбіжності у протоколах ДВК та відомостях, занесених до системи «Вибори».

Вивчивши зазначені заяви, а також додані до них копії та оригінали протоколів ДВК, Комісія встановила, що це ставить під сумнів результати підрахунку голосів виборців і зобов’язала окружком №50 повторно порахувати голоси на 16 виборчих дільницях округу.

Окрім того, було прийнято рішення звернутися до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України та передати їм копії заяв Л. Байсарова та В. Губарєва та відповідну виборчу документацію. Однак Київський апеляційний суд заборонив повторний підрахунок голосів, а ЦВК оскаржила це рішення у ВАСУ.

Разом із тим, ЦВК залишила без розгляду по суті скаргу довіреної особи кандидата в народні депутати України Володимира Сальдо в окрузі №182 (Херсонська область) стосовно порушення визначених виборчим законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації кандидатом у народні депутати в цьому ж окрузі Юрієм Одарченком. Таке рішення було прийняте у зв’язку з порушенням заявником установлених законом строків оскарження.

Комісія розглянула заяви трьох новопризначених членів ОВК №59 (Донецька область) про те, що інші члени окружкому не допустили їх до складання присяги члена комісії відповідно до виборчого закону. І понад те, як вказували заявники, приміщення цієї комісії було опломбоване, а печатка комісії та вся документація вивезені з приміщення пізно вночі озброєними особами в невідомому напрямку. З огляду на наведені обставини, ЦВК встановила одноразове грубе порушення законодавства вказаними членами ОВК №59 та достроково припинила їх повноваження. А копії цієї постанови разом із доданими до неї матеріалами надіслала до Генпрокуратури та МВС для перевірки та реагування.

Окрім того, ЦВК встановила невідповідності у протоколах ДВК і ОВК на окремих виборчих дільницях округу №30 (Дніпропетровська область) та констатувала ймовірність підробки виборчих документів. Відтак, Комісія прийняла рішення також звернутися до Генеральної прокуратури України для перевірки та реагування, а окружком зобов’язала здійснити повторний підрахунок голосів виборців на кількох виборчих дільницях округу.

Учора близько 100 мешканців Токмацького району Запорізької області (виборчий округ №81) пікетували адміністрацію Президента та ЦВК з вимогою оголосити в окрузі перевибори. Мітингувальники висловлювали обурення тим, що виборча кампанія в окрузі проходила недемократично і рясніла фактами масового підкупу виборців. Під час акції мітингувальники символічно розкидали по території окуляри для корекції зору.

Оголошення остаточних офіційних результатів виборів має відбутися до 10 листопада включно.

Дослівно

Голова Центральної виборчої комісії Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:

— Позиція ЦВК буде незмінною, об’єктивною і неупередженою. Адже наше головне завдання полягає в тому, щоб кожен голос українського виборця, відданий на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, в остаточних результатах виборів був врахований саме так, як був зафіксований у виборчому бюлетені. Комісія в межах своєї компетенції не допустить жодних спроб маніпуляцій з голосами, фальсифікації результатів виборів.