Переговори щодо створення коаліції перейшли в непублічну площину. Основні учасники коаліційних переговорів узяли тайм-аут у спілкуванні з журналістами, щоб не сказати чогось зайвого. 

Тим часом представник «Об’єднання «Самопоміч» Єгор Соболєв запевнив: перемовини тривають досить успішно. Про це він сказав в ефірі одного з телеканалів.

За словами майбутнього народного депутата, переговорники домовилися формувати коаліцію не навколо посад, а спочатку дійти згоди, що вони робитимуть. «Учасники переговорів домовилися детально обговорити, що коаліція робитиме. Під ці завдання вже підібрати уряд і працювати в парламенті — голосувати за те, про що домовилися. У нас немає морального права довго домовлятися», — наголосив Соболєв і запевнив: коаліція та новий уряд будуть швидко сформовані.

Крім того, він повідомив: усі сторони дійшли згоди, що в об’єднанні проукраїнських сил не може бути не тільки Опозиційного блоку, а й депутатів, які голосували за «закони 16 січня».

Перші консультації Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту» і «Самопомочі» щодо спільної роботи майбутньої коаліції, на своїй сторінці у «Фейсбук» прокоментував і віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, четвертий номер у списку президентської партії Володимир Гройсман.

«Думаю, остаточний текст документа з’явиться до першого засідання новообраної Верховної Ради. Коаліційна угода — це дуже чіткий план дій: що ми робитимемо в листопаді, грудні, січні й надалі. На її основі буде сформовано програму дій уряду на найближчий рік», — написав політик.

За його словами, принциповим є забезпечення швидких змін у країні, а також те, хто запроваджуватиме ці зміни.

Не підтримують у Блоці Петра Порошенка і квотного принципу формування Кабміну. «Попередній уряд, сформований за таким принципом, показав свою неефективність. Головний критерій роботи нового Кабміну — здатність працювати і зобов’язання, в тому числі, публічні, на виконання завдань того чи іншого профільного міністра. Ми не можемо витратити ще півроку або рік на те, щоб ті, хто обіймає посади, не відповідали за результат», — переконаний урядовець.

Нагадаємо, раніше прем’єр Арсеній Яценюк, кандидатуру якого вже погоджено на посаду нового глави уряду, закликав своїх колег до понеділка оголосити список потенційних міністрів у новому коаліційному уряді.

У свою чергу Тетяна Чорновол, майбутній народний депутат від «Народного фронту», пояснила позицію партії щодо очільників міністерств юстиції та фінансів. За її словами, вони мають покращувати роботу Прем’єр-міністра. Водночас вона вважає, що зосередження усього силового блоку в одних руках (призначення очільників силових відомств — прерогатива глави держави) це неправильний крок.

«Узурпація силового блоку в одних руках — це не правильно. Має сенс, що «Народний фронт» чи, наприклад, «Самопоміч», подаватиме кандидатуру на посаду міністра внутрішніх справ», — резюмувала Тетяна Чорновол в ефірі одного з телеканалів.

Тим часом член політради Блоку Петра Порошенка, народний депутат Юрій Стець вважає: нова проєвропейська коаліція має налічувати понад триста депутатів та складатися з п’яти політичних сил: Блок Петра Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщина» та Радикальна партія.

«Нам потрібна конституційна більшість задля проведення справжніх реформ, тому я вважаю, що засідання та консультації щодо створення коаліції мають відбуватись за участі представників усіх перелічених партій», — заявив політик.

Його колега по партії, радник глави держави Микола Томенко вважає, що більшість не лише має нараховувати конституційну кількість, а й демонструвати інші стандарти діяльності парламенту, починаючи від професійності, відсутності «кнопкодавства» та активної участі депутатів у роботі в регіонах.

На його переконання, нині необхідно максимально швидко налагодити взаємодію між «списочниками», «мажоритарниками» та самовисуванцями, які ввійшли до фракції, «для того щоб разом працювати як єдиний організм».

Першочерговими завданнями для нової більшості, як і раніше, залишається зміна виборчого законодавства та Конституції у частині ліквідації депутатської недоторканності. Проте зробити це швидко, як пропонують деякі молоді обранці, неможливо, вважає депутат.

«Необхідно змінити статтю 80 Конституції і, звісно, за процедурою конституційних змін, а не просто закону. Зміни до Основного Закону варто розділити на дві категорії — очевидні й дискусійні. Очевидні: скорочення депутатів до 300, ліквідація недоторканності тощо. Їх необхідно вносити в перший день роботи парламенту. Дискусійні — опрацювати в рамках конституційної комісії і вже потім пропонувати для розгляду», — написав М. Томенко у «Фейсбук».

ЦИТАТА

Володимир Гройсман, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, четвертий номер у списку Блоку Петра Порошенка:

— Ми плануємо, що до кінця цього року буде прийнято серйозний пакет законів із децентралізації, антикорупційний пакет, низка законів, які дозволять, у тому числі, зняти депутатську недоторканність. Тому в основі Коаліційної угоди лежать принципи представленої президентом програми «Стратегія реформ-2020», мета якої — вступ України до Європейського Союзу, і ціль полягає в тому, щоб рівень життя українців відповідав критеріям вступу до ЄС.

Президент України Петро Порошенко запропонував фракції Блоку Петра Порошенка висунути від майбутньої коаліції на посаду Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Виступаючи на установчому засіданні майбутньої фракції Блоку Петра Порошенка у новому парламенті, глава держави привітав новообраних депутатів із переконливою перемогою на виборах. Він зазначив, що Блок Петра Порошенка матиме найбільшу кількість депутатів у новообраній Верховній Раді. «У мене сьогодні є всі підстави привітати «Блок Петра Порошенка» з перемогою на парламентських виборах, яка стала можливою завдяки вашій самовідданій праці», — сказав Президент, звертаючись до присутніх.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).