У Новій Каховці, другому за значенням місті Херсонщини, виник дефіцит хліба. Сталося це через згортання виробництва. Мешканців міста з населенням 70 тисяч обурила новина: припиняє працювати єдиний тамтешній хлібозавод. Стратегічне підприємство викупила фірма з Кіровоградщини і перепродала іншій фірмі, котра вже володіє таким самим підприємством у місті Бериславі. Нові власники запланували реконструкцію й оголосили про намір тимчасово «перекинути» частину потужностей з Нової Каховки до Берислава. За повідомленням бізнесменів, реконструкція триватиме близько року. Протягом цього часу частина новокаховських пекарів будуть змушені працювати в Бериславі. Їх обіцяють перевозити туди-сюди автобусом. Та як воно буде в майбутньому, невідомо.

Потреба Нової Каховки у свіжому хлібі нині ледве задовольняється завдяки постачальникам з інших районів Херсонщини, Криму, Запоріжжя та навіть Дніпропетровської області. Від голоду городяни не помруть, проте ароматна гаряча хлібина щойно з печі надовго стане для них екзотикою.

Свої причини для тривоги мають херсонські пекарі. Виробництво свого хліба тут із року в рік скорочується. Не тому, що мешканці менше їдять, а внаслідок захоплення місцевого ринку дрібними виробниками з приміських районів та сусідньої Миколаївщини.

Деякі дрібні підприємці заощаджують сировину й порушують технологію, використовують менш якісні продукти. Тому вони можуть постачати магазинам хліб чи батон на 15—20 копійок дешевше. Тож найбідніші споживачі, котрі рахують і дрібні гроші у гаманці, надають перевагу саме такій продукції. Через це протягом останніх десяти років виробництво найпопулярнішого продукту в Херсоні скоротилося з 60 до 42—45 тонн на добу.

Керівництво місцевого хлібокомбінату свого часу зверталося до територіального відділення Антимонопольного комітету України з проханням знайти творців демпінгу й покарати їх гривнею за недобросовісну конкуренцію. Та спроба відвоювати ринок за допомогою адміністративного тиску ні до чого не призвела. Довести факт антиконкурентної змови дрібних виробників з метою «притиснути» нижчою ціною найнебезпечнішого конкурента не вдалося. Більше того, завдяки можливості пропонувати нижчі ціни міні-цехи нині регулярно виграють тендери на постачання хліба до бюджетних закладів, у тому числі до лікарень. От і виходить, що херсонським пекарям доводиться шукати покупців на свій товар за межами міста. Тим часом до Херсона везуть випічку з віддалених заводів. Поки доставляють, хліб черствіє, і пацієнтам лікарень залишається тільки мріяти про свіжу духмяну скоринку.