...А принцип справедливості не врахували
Як відомо, після набрання чинності постановою уряду про нові правила нарахування чорнобильських пенсій з 1 січня 2012 р. суми виплат для деяких ліквідаторів дуже зменшилися. За словами голови Луганської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Івана Вовчанського, перерахованими пенсіями в регіоні не задоволені 50% чорнобильців. Насамперед це колишні військовослужбовці строкової служби, офіцери, люди, яких відряджали до Чорнобиля від уже ліквідованих на сьогодні підприємств, а також вдови чорнобильців і переселенці, які тепер одержують мінімальну пенсію в 940 гривень.
Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, інвалід 2-ї групи Сергій Дементьєв звертає увагу на той факт, що після змін розрив у виплатах в однієї й тієї самої групи чорнобильців вийшов від 1,8 тисячі до 8 тисяч гривень. Чому? «Людей обурює, що однієї категорії громадян так несправедливо розділили», — каже Сергій Дементьєв. — Ми вимагаємо, щоб у чорнобильців однієї групи інвалідності й пенсії були однакові. Про це говорив Прем’єр-міністр Микола Азаров, однак ситуація не змінюється...»
На пропозицію голови Луганської облдержадміністрації Володимира Пристюка створено робочу групу із представників управління ПФУ в Луганській області та обласної чорнобильської організації, що займається розглядом спірних персональних справ чорнобильців. Пенсійний фонд складає реєстр таких персональних справ, а «Союз Чорнобиль України» виробляє пропозиції з урегулювання ситуації. Крім того, робоча група займається виявленням фальсифікацій під час призначення чорнобильських пенсій.
«Я — не м’яч, і відфутболювати мене не треба»
Історія жителя міста Кіровська учасника ліквідації Чорнобильської аварії Миколи Скрипника типова для багатьох українських ліквідаторів. Єдине, мабуть, що відрізняє Миколу Івановича від деяких його товаришів, — він не здається. Протягом багатьох років веде боротьбу з чиновниками, обстоюючи своє право на належну пенсію, з урахуванням чорнобильського стажу. Микола Скрипник брав участь у ліквідації наслідків аварії на 
ЧАЕС із 14 грудня 1987 року по 21 березня 1988-го і є учасником другої категорії.
— У січні 2004 року, — розповідає він, — я звернувся до УПФУ міста Кіровська із заявою про перерахування мені пенсії за заробітками за період перебування в зоні ЧАЕС. Але мені відмовили, причому мотиви відмови були зовсім непереконливі. А я керувався Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у якому, зокрема, сказано про можливість такого перерахунку за наданими мною довідкам про заробітки. Такі довідки я надав. У липні 2004 року мені нарешті зробили перерахунок пенсії. Відповідно до довідки, виданої шахтою ім. Кірова, де я працював, середній заробіток для нарахування становив 1115 грн., а індивідуальний коефіцієнт зарплати — 3,6396. Загалом пенсія з доплатою становила 547 грн. У вересні 2004 року я знову звернувся до нашого Пенсійного фонду із проханням перерахувати пенсію із заробітку за час роботи в зоні ЧАЕС за січень 1988 року й домігся того, щоб це було зроблено. Середній заробіток для нарахування пенсії становив уже 1716 грн., а індивідуальний коефіцієнт зарплати — 5,6. Моя пенсія зросла до 828 грн. Однак із цього моменту й почалися різні «непонятки». Я став звертатися в різні інстанції, бажаючи з’ясувати, якою, врешті-решт, повинна бути моя пенсія як чорнобильця, виходячи із чинного законодавства? Але в офіційних відповідях на мої запити одних і тих самих відомств вказувалася різна сума нарахованої мені пенсії — то маленька, то більша, котру я не одержував. Хто ж мене обманює? Адже я — не м’яч, і відфутболювати мене не треба.
Справді, хто затіяв цю гру в хованки, що тягнеться вже кілька років? Після того, як Володимир Скрипник у 2008 році направив свою скаргу Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко, розмір його пенсії підвищився і становив 7037 грн. 22 коп. Але таку гідну державну допомогу пенсіонер одержав тільки раз. Через місяць його викликали в Пенсійний фонд і повідомили, що сталася помилка, комп’ютер не спрацював, тому Скрипник повинен повернути назад 5231,22 грн.
— Але гроші я не повернув на підставі ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», — каже Володимир Іванович. — З мого боку ніяких зловживань не було. Не було їх і з боку страховика.
Чорнобилець вважає, що працівники УПФУ в місті Кіровську «шляхом обману зловживають владою й на свій розсуд здійснили перерахунок пенсії в 2006 році, чим завдали мені матеріальних збитків». Він просить прокуратуру розібратися у всьому і зобов’язати працівників УПФУ в Кіровську зробити перерахунок його пенсії з урахуванням заробітної плати за період перебування в зоні ЧАЕС. Сьогодні його пенсія становить 2415 грн., а повинна бути — 4500 грн.
Луганськ.
Пікетування будівлі Кабінету Міністрів представниками чорнобильських організацій проти скасування пільг. Також лунали заклики до Генеральної прокуратури України визнати смерть учасника акції протесту в Донецьку 70-річного Геннадія Конопльова навмисним убивством.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву редакції).