Невідомо, хто заплатить за ремонт зіпсованого житла
У Краматорську тривають роботи з відновлення теплопостачання в центрі міста після великої аварії на лінії поблизу ТЕЦ. Загалом без тепла в понеділок залишилися 191 житловий будинок, чотири лікарні, шість шкіл та п’ять дитячих дошкільних закладів. Через холод у приміщеннях школярі та дошкільнята перебували на вимушених канікулах. А в лікарні обігрівалися за допомогою електроприладів. В обласному управлінні МНС виявили готовність розгорнути додаткові 15 пунктів обігріву та мобільний госпіталь на випадок, якщо подачу тепла не вдасться відновити в короткий термін. Для ліквідації надзвичайної ситуації були залучені комунальники міста та області, створено оперативний штаб. Заступник голови обласної державної адміністрації Валерій Лукашенко відкинув звинувачення у тому, що влада допустила «другий Алчевськ»: «Жодна система житлового фонду, соцкультпобуту не розморожена. Після аварії своєчасно був скинутий теплоносій. Усе контролюється. Невирішених питань немає».
У четвер комунальники доповіли про те, що постачання тепла в місті відновлене. За повідомленням оперативного штабу з координації дій запуску теплової системи, опалення до будинків подавалося поетапно, з урахуванням специфіки кожної споруди. Загалом на ліквідації аварії цілодобово працювали близько 70 фахівців. Однак після запуску системи в деяких будинках не витримали труби: гарячою водою заливало стелі та стіни. Тож тепер мешканці квартир та комунальники борються із локальними «надзвичайними ситуаціями». Хто платитиме за ремонт такого зіпсованого житла, невідомо.
І якщо факт аварії можна виправдати поганим станом застарілих комунікацій, то небажання місцевої влади надавати інформацію громадськості — це великий мінус. Голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький визнав у розмові з журналістами, що Краматорськ про надзвичайну подію повідомив область запізно. Фактично регулярну інформацію журналісти та мешканці почали отримувати тільки через добу після аварії. До того часу по телефонах міськвиконкому з’ясувати ситуацію було неможливо. Заплановану на вівторок екстрену прес-конференцію скасували. А «батьки міста» не вважали за потрібне викласти інформацію на офіційному сайті — вона з’явилася лише на третій день після аварії. Тож чи варто зараз звинувачувати мас-медіа та громадян у «нагнітанні ситуації», якщо про цю ситуацію влада мовчала?
Донецька область.
Мал. Миколи КАПУСТИ.