У Макіївці обвалилася стіна триповерхового житлового будинку. Потерпілих немає, однак без даху над головою, чи то пак без стіни, залишилися три квартири з першого по третій поверх. Очевидці розповіли, що протягом тижня перед аварією чули підозріле потріскування, однак вважали, що так поводиться будинок у мороз. Та коли тріск змінився шурхотінням, а потім — гуркотом, люди почали вискакувати на вулицю.

«Ми збирали гроші на ремонт, у міському управлінні житлово-комунального господарства обіцяли допомогти, проте не раніше березня. До весни не дотягли», — констатував голова товариства співвласників багатоквартирних будинків, у підпорядкуванні якого перебуває аварійна споруда, В’ячеслав Стародубов.

Усього тут мешкають 80 осіб, із них 12 дітей. У зруйнованих квартирах мешкало 9 осіб, із них двоє дітей. За інформацією міської ради, будинок, споруджений 1958 року, раніше був відомчим: належав Міністерству вугільної промисловості. Тепер він перебуває на балансі ТСББ. Із 24 квартир приблизно половина приватизовані.

Правоохоронні органи встановлюють причини надзвичайної події, рятувальники розбирають завали, а місцева влада заклопотана розселенням мешканців аварійного будинку. Як повідомив голова Центрально-Міської районної адміністрації Макіївки Ігор Матрус, мешканці десяти квартир готові переселитися до родичів, а інші переїдуть до готелю. Витрати на переїзд і вартість проживання місто візьме на себе. Міський голова Олександр Мальцев доручив виділити для потерпілих родин комфортні номери. Поряд зі зруйнованим будинком цілодобово чергуватиме міліція — щоб виключити факти мародерства.

«Завдання номер один — сьогодні-завтра дати технічний висновок про можливість чи неможливість подальшої експлуатації двох непошкоджених під’їздів, — зазначив міський голова. — Питання надання допомоги мешканцям вирішуватимуть у Кабміні. Проблеми з цим будинком виникали дуже давно. Звернень було багато, але... Ми налаштовані на те, щоб визнати будинок повністю аварійним і вирішувати питання про виділення всім мешканцям житла відповідно до закону».

У міській раді стурбовані станом інших будинків, свого часу прийнятих у комунальну власність від Мінвуглепрому. «У Макіївці сотні будинків, як і в усіх шахтарських містах, за якими ніхто не дасть 100-відсоткової гарантії щодо безпечного проживання, — зауважив Олександр Мальцев. — Потрібні не мільйони, а сотні мільйонів гривень, щоб дати всьому лад. Тим часом Мінвуглепром протягом останніх двадцяти-тридцяти років до цього фонду жодної копійки не вкладав. Старість плюс шахтні розробки — ось і обвалилося».

Фото Костянтина ЧЕРГИНСЬКОГО/УНІАН.