Депутатська група «Реформи заради майбутнього» вважає заяву народного депутата Романа Забзалюка про начебто намагання його підкупити такою, що спрямована не тільки на дискредитацію депутатів групи, а й всієї Верховної Ради. І вимагає від нього публічних вибачень та повернути гроші, які йому було надано на лікування. Про це заявив на брифінгу заступник голови депутатської групи Володимир Каплієнко. За його словами, Забзалюк розповів депутатам групи, що хворий на рак і йому потрібна медична допомога за кордоном. І завдяки коштам, зібраним всіма депутатами групи (дехто перерахував усю свою зарплату) Р. Забзалюк отримав лікування за кордоном і вилікувався. «Ми не думали, що допомога ближньому може так ганебно використовуватися нечистоплотними особами», — відзначив В. Каплієнко.

Нині, після заяв Р. Забзалюка, що це начебто був його підкуп, депутатська група «Реформи заради майбутнього» вимагає від парламентарія та БЮТ публічних вибачень, а якщо він цього не зробить — звертатиметься до суду, повідомив В. Каплієнко. Окрім того, депутатська група вимагає від свого колеги повернути гроші, які йому надали на лікування, а від Генпрокуратури — якомога швидше розібратися з ситуацією. І за результатами розгляду цього питання Генпрокуратурою та Регламентним комітетом парламенту порушити питання про зняття недоторканності з Р. Забзалюка. «Ми не підтримуємо, коли кадебешні інструменти нав’язуються такому органові, як Верховна Рада, і кожен із депутатів свого часу пішов із фракції БЮТ саме через це», — сказав В. Каплієнко.

Його слова підтвердив народний депутат Олександр Буджерак, котрий 11 років очолював Хмельницьку обласну парторганізацію «Батьківщина», але вийшов із фракції БЮТ, а нині входить до складу групи «Реформи заради майбутнього». «Я пішов із БЮТ тому, що партію перетворили на КДБ, постійне стукацтво, провокації, — сказав О. Буджерак. — Ще раніше Забзалюк і Турчинов мені, колишньому афганцю, пропонували принести у Верховну Раду... бомбу».

Депутати з групи «Реформи заради майбутнього» також наголосили, що позиція групи в парламенті, спрямована на захист інтересів України, буде непохитною і професійною. «Наша позиція щодо об’єктів приватизації, медичних паспортів, формування енергобалансу країни, землі сільськогосподарського призначення, Митного кодексу, декриміналізації статей за перевищення влади не зміниться за будь-яких обставин, незважаючи на політичні оборудки, тиски та наклеп», — запевнив В. Каплієнко.

...але віддавати їх ніхто не збирається

Натомість народний депутат Роман Забзалюк в коментарі «Голосу України» заявив, що депутатська група «Реформи заради майбутнього» сьогодні намагається перевести увагу українського суспільства від стратегічних до суто технічних питань. «Але я порушив питання стратегічне — про те, що готується фальсифікація виборів, що корупційні метастази утворені умисне безпосередньо режимом у вигляді такої тушкової більшості, — сказав депутат. — А щодо грошей, то вони вже самі заплуталися — то давали, то не давали, то медична допомога... Якщо медична допомога чи просто допомога мені — я відповідно до законодавства сплачу податок до кінця року і подякую їм. А якщо вони визнають, що це підкуп і хабар, — це вже інша площина юридично. Тому не забігатимемо наперед, ми знаємо, що робимо, ми довели до суспільства цей злочин, а далі дивитимемося на реакцію прокуратури». На запитання, чи вже зроблено звернення до прокуратури, Р. Забзалюк відповів, що згідно із законодавством публічне звернення народного депутата до ЗМІ зобов’язує правоохоронні органи відреагувати. «Інша справа, ми чітко даємо собі звіт у тому, що підконтрольна кримінальним олігархам Генеральна прокуратура навряд чи проводитиме об’єктивне слідство, скоріш за все, буде намагання перекрутити все, щоб зробити мене винуватим», — додав парламентарій. А на запитання — чи віддаватиме гроші, відповів, що це питання вирішує не він, а партія.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.