Хоча свого часу в області й тривало чимало дискусій стосовно доцільності створення у Рівному обласного перинатального центру, життя засвідчило, що це було правильне рішення обласної влади та депутатів облради.

— Складна демографічна ситуація в країні спонукала до того, що Президент України Віктор Янукович ініціював Національний проект «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства», реалізація положень якого дозволить підвищити рівень надання медичної допомоги майбутнім матерям і немовлятам, — розповідає заступник голови Рівненської ОДА Світлана Сад, яка опікується проблемами медичної галузі області. — Тож на часі — створення протягом 2012—2013 років перинатальних центрів ІІІ рівня в усіх областях. У нас на Рівненщині вже кілька років функціонує обласний перинатальний центр, основним завданням котрого, як, зрештою, і всіх інших медичних закладів, є надання якісної, доступної і професійної медичної допомоги. Якщо в 2010 році тут отримали висококваліковану медичну допомогу близько 25 відсотків жінок, які мешкають у сільській місцевості, то в 2011-му — 63 відсотки. Це свідчить про те, що центр доступний для всіх. Відрадно й те, що з початком функціонування перинатального центру зменшилась материнська й малюкова смертність, адже зазвичай тут приймають пологи в породіль з екстрагенітальною патологією.

Загалом для Рівненщини, як і ще для двох інших областей — Закарпатської і Волинської, характерний високий рівень народжуваності. Проте лікарі констатують той факт, що з кожним роком стає дедалі більше жінок, які потребують більш професійної медичної допомоги при виношуванні та народженні дітей, ніж її можуть отримати в звичайних пологових будинках. Тож зрозуміло, що дедалі більше майбутніх матерів звертається до перинатального центру. До речі, нещодавно за участі провідних фахівців МОЗ України проведено зовнішній аудит цього медичного закладу, вони дали високу оцінку його діяльності, під час акредитації присвоїли йому вищу категорію.

— Незважаючи на це, нам є ще над чим працювати, щоб створити для майбутніх матерів та їхніх малюків ті умови, які ставить перед нами згаданий національний проект. Першочергове наше завдання — створити відділення: невиношування, другого етапу виходжування новонароджених, а також діагностики та лікування безпліддя. Бо попри те, що в нашій області висока народжуваність, чимало молодих сімей, на жаль, позбавлені радості мати дітей. І їм потрібно допомогти в цьому, — продовжує Світлана Сад.

Саме вона й очолила робочу групу, яка вивчає можливості створення згаданих відділень у Рівненському обласному перинатальному центрі, й узагалі координує роботу з реалізації Національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства» на Рівненщині.

— Я, у свою чергу, зроблю усе можливе, щоб Рівненський обласний перинатальний центр був одним із кращих в Україні. Для цього працюватимемо у форматі державно-приватного партнерства, — сказав голова Рівненської ОДА Василь Берташ.