На 6 лютого Пенсійний фонд України профінансував виплату пенсій та грошової допомоги в сумі 4462,0 млн. грн. — це 25 відсотків від потреби на пенсійне забезпечення у цьому місяці. Зокрема, виплату пенсій через поштові відділення профінансовано на 1841,7 млн. грн., через установи банків — на 2620,3 млн. грн., інформує сайт ПФУ.
«Пенсії у нас виплачують протягом місяця, основну масу — між першим і двадцятим числами, тому 25 відсотків для початку лютого — нормальна цифра», — коментує експерт Центру Разумкова Павло Розенко. Загрози затримок із виплатами немає. «Зменшення дефіциту Пенсійного фонду не станеться, — каже експерт, — і цього року його традиційно гаситимуть за рахунок держбюджету, на що передбачено 58 млрд. грн.»
Тим часом Мінсоцполітики плекає надію поповнити пенсійну скарбницю за рахунок нового податку з офшорних компаній (за ставкою 12 відсотків). Ініціативу втілили в урядовому законопроекті. «На мою думку, такі популістські ідеї, якщо їх і буде реалізовано, не матимуть належного ефекту. Недарма в тексті цього законопроекту не згадано такі офшорні зони, як Кіпр і деякі кантони Швейцарії. Капітал просто буде перетікати туди, де йому затишно», — прогнозує Павло Розенко.