Відповідно до пункту 17 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України призначає на посаду і звільняє з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Згідно з статтею 5 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» Уповноважений призначається строком на п’ять років, що починається з дня складення присяги на сесії Верховної Ради України.
8 лютого 2012 року закінчується строк перебування на посаді діючого Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який продовжує здійснювати свої повноваження до складення присяги новопризначеним Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.
У зв’язку з цим та з огляду на вимоги статті 6 цього Закону 9 лютого 2012 року починається 20-денний термін висування кандидатур(и) на посаду Уповноваженого.
Пропозиції щодо кандидатур(и) на посаду Уповноваженого вносять Голова Верховної Ради України або не менше однієї четвертої народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.
Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин подає рішення (з урахуванням результатів проведеної згідно з вимогами Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» спеціальної перевірки) щодо кандидата (кандидатів) на посаду Уповноваженого.
Рішення комітету та відомості про кандидата (кандидатів) на посаду Уповноваженого, підготовлені з дотриманням вимог закону щодо відомостей про кандидата на відповідну посаду (про громадянство; про освіту; про трудову діяльність; автобіографія; декларація про особисті доходи; зобов’язання фінансового характеру та майновий стан за рік, що передує року подання; відомості про перебування у складі керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, а також відомості про судимість кандидата), надаються народним депутатам України не пізніш як за три дні до розгляду Верховною Радою України відповідного питання.
При цьому відомості про запропоновані кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини публікуються в газеті «Голос України» не пізніш як за 10 днів до розгляду парламентом питання про призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Призначення Уповноваженого здійснюється таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. Таке голосування проводиться не раніш як через десять днів і не пізніше ніж через двадцять днів після закінчення строку для висування кандидатів для участі у виборах.
Апарат Верховної Ради України.