Дев’ятеро гірників, які постраждали внаслідок вибуху газоповітряної суміші на шахті «Північна» держпідприємства «Дзержинськвугілля», перебувають в опіковому центрі Інституту невідкладної та відновної хірургії імені В. Гусака в Донецьку. Деяким із них уже зробили операції, на черзі — нові хірургічні втручання. Омертвілі тканини видаляють, замінюючи їх штучними.

«На жаль, стан усіх шахтарів оцінюється як тяжкий та вкрай тяжкий, — розповів керівник опікового центру Еміль Фісталь. — Опіки у найтяжчих пацієнтів становлять від 70 до 90 відсотків поверхні тіла. До того ж стан гірників ускладнює отруєння чадним газом та продуктами згоряння».

Як повідомляла наша газета, ввечері в понеділок під час проведення вибухових робіт на горизонті 1160 метрів стався вибух газоповітряної суміші. Аварія заскочила на робочому місці 136 гірників, із них 126 самостійно вийшли на поверхню. Один шахтар — майстер-підривник — загинув від отриманих травм та опіків, ще дев’ятьох доправлено до лікарні.

Як розповів голова первинної профспілкової організації шахти Віталій Воробйов, наймолодший із потерпілих — 22-річний учень вибійника, що працює на вугільному підприємстві недавно. Під час вибуху отримали опіки також гірничий майстер, майстер-підривник, двоє гірничих робітників очисного вибою та троє вибійників. Найстарший серед гірників-пацієнтів — начальник дільниці, 1962 року народження.

«Щойно шахтарів підняли на поверхню та відправили до лікарні, комісія підприємства спільно із керівником профкому об’їхала всі родини — потерпілих та загиблого гірника, — зазначив голова профспілкової організації шахти. — Людям повідомили про те, що трапилося, за необхідності медсестра, яка входила до складу комісії, надавала необхідну допомогу. Ми вкрай занепокоєні станом товаришів, постійно дізнаємося останні новини. Не лише колектив нашої шахти, а й усе місто переживає та сподівається на швидке одужання гірників».

У профспілці кажуть, що збираються укласти із медичним закладом договір про посилене харчування потерпілих гірників, безперебійне постачання медикаментів та надання будь-якої іншої необхідної допомоги. Виявило увагу і керівництво області та галузі: у лікарні побували голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький та перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович.

«Фонд страхування від нещасних випадків на виробництві вже направив аванс, отримано 200 тисяч гривень. Жодних питань щодо медикаментів та оплати операцій немає, — запевнив керівник області. — Тут беруть участь і область, і міністерство, і керівництво шахти, все вирішуємо в комплексі. Сподіватимемося на Бога, лікарів, науку та передові технології».

Створена для розслідування групового нещасного випадку комісія вже спускалася до шахти, де є доступ до місця аварії. Рятувальники відновили провітрювання виробки, газова ситуація в нормі. Експерти з’ясовуватимуть, чи дотримувались на шахті технології ведення вибухових робіт, під час яких і сталося загоряння. Всю документацію, необхідну для вивчення обставин трагедії, вилучено.

Донецька область.