Уперше за роки незалежності регіоном керує не політик, а виробничник, який усе життя прокладав колії
Львівщина за роки незалежності пережила різних керівників: професора економіки Мирона Янківа, чиновника-управлінця Олександра Сендегу, бізнесмена і народного депутата Петра Олійника, банкіра-політика Василя Горбаля, генерала міліції Михайла Цимбалюка.
Нинішній голова Львівської ОДА Михайло Костюк  починав свою кар’єру бригадиром на колії. Жив із сім’єю у звичайному робітничому львівському гуртожитку. Блискучу кар’єру зробив під керівництвом Георгія Кірпи. Був польовим командиром під час будівництва траси Київ—Одеса.
З перших днів роботи на посаді голови облдержадміністрації Михайло Костюк позиціонує себе як виробничника, людину конкретних справ.
Зустрілись ми пізно ввечері у робочому кабінеті на вулиці Винниченка. Діалог з ректорами вузів у «Львівській політехніці» несподівано затягнувся — багато проблем накопичилось. Зайшла мова про те, як регіону позбутися негативного іміджу, коли студенти змушені платити за оцінки на екзаменах. Графік усіх зустрічей змістився на годину.
Наша розмова з Михайлом Костюком почалася з найболючішої для львів’ян теми.
З біографії Михайла Костюка
Народився 1961 року в селі Кобилець Коломийського району Івано-Франківської області. Закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту. Пройшов шлях від бригадира Львівської дистанції колії до начальника головного управління колійного господарства «Укрзалізниці».
З 2008-го по 2011-й — генеральний директор «Укрзалізниці». Кандидат технічних наук.
З 2011 року — голова Львівської ОДА.
Як повернути заробітчан?
— Ви добре знаєте Галичину. Цей унікальний край, багатий на природні ресурси, має хороший економічний, кадровий потенціал, люди тут роботящі. Але сотні тисяч наших земляків виїхали на заробітки і розбудовують економіку сусідніх країн. Що б ви сказали родичам, чиї батьки та діти на чужині? Ви нова людина, тому ловлять кожне ваше слово.
— Вони не тільки слухають мене, а й телефонують: і однокласники, і односельчани, які перебувають на заробітках. Вони переживають за неповні родини, за сім’ї без батьків, за дітей, за недоглянуте господарство. Але вони змушені в такий спосіб заробляти кошти для благополуччя своїх сімей.
У більшості з них є бажання повернутися і приносити користь на рідній землі. Це найкраща, найактивніша частина нашої громади. Це не лежебоки, а ініціативні люди, кваліфіковані фахівці. Вони шукали одне — роботу. У Європі наші земляки пройшли хорошу школу життя.
Чи хочуть вони повернутись додому? Хочуть! Я з перших днів перебування у Львові говорю про те, що треба максимально посприяти, щоб наші земляки могли повертатися з чужини.
— Що робитиме ваша команда?
— Уперше у цьому бюджетному році ми організовуємо підтримку малих сільськогосподарських підприємств на Львівщині. Який вигляд матимуть такі господарства. Це 80—100 гектарів землі, 10—12 голів худоби. Можливі інші варіанти, пов’язані з виробництвом і переробкою сільськогосподарської продукції. Це не просто слова. Це конкретні проекти, на підтримку яких передбачені кошти в бюджеті. Разом з районними адміністраціями та службами зайнятості ми готуємо пакет проектів для заробітчан. Йдеться про невеликі суми.
Я цю тему досліджував на своєму рівні й добре знаю, які можливості мають люди, що виїхали за кордон. Вони хочуть кудись вкласти зароблені важкою працею кошти, щоб отримати дохід. Як це робитиметься? Виділяється земля, далі — приміщення, наступний крок — конкретна справа. У пакет підготовлених документів ми покладемо проект статуту підприємства, залишиться лише написати прізвище засновника.
— До таких кроків ніхто з ваших попередників ще не вдавався.
— Я щойно повернувся із зустрічі з ректорами львівських вищих навчальних закладів, які схвально сприйняли наші кроки. Я попросив ректорів, щоб допомогли в організації таких проектів. Ми відчуваємо брак менеджерів та управлінців, які розуміють, що таке проектний продукт і як його подати. Але ми в цьому напрямі працюємо. Перед нашими заробітчанами треба бути чесними, ставитись до них з повагою та вдячністю. Ми не можемо собі дозволити жодного популізму. Їхнє повернення — це великий плюс для громади і тих, хто тут живе. Ми на них чекаємо.
Політична активність працюватиме на розбудову краю
— Львівщину вважають занадто заполітизованим регіоном. На вашу думку, які тут плюси і мінуси?
— З нашого краю починалися зміни, які згодом поширювалися в усій Україні. Тут зароджувалась ідея незалежності. Це наш великий плюс. Інше питання, як лобіювались інтереси регіону в столиці й що натомість отримала Львівщина.
Щодо заполітизованості, у регіоні з високим рівнем свідомості, освіти, активності дуже цікаво працювати. З такими людьми можна робити багато добрих справ. Складно, бо перебуваєш під потрійним прицілом. Тому працюємо над тим, щоб використати політичну активність галичан для розбудови краю.
— Ще з часів Австро-Угорщини в Галичині зберігся хороший досвід місцевого самоврядування, у рамках якого регіон міг би здійснити відчутний прорив. Але що ми тим часом бачимо на сесіях обласної, міської рад? Суперечки і дискусії, як розділити скромний бюджет, а не як розвивати приватну ініціативу чи залучати інвестиції.
— Потрібно міняти підходи. Я розумію, що кожен хоче щось добре зробити. Але є пріоритети та програми. Ми не можемо жити стихійно. До бюджетних коштів треба ставитися дуже відповідально, і бізнес навколо них робити нікому не дозволимо.
— У місцевих радах багато бізнесменів. У розвинутих країнах у муніципалітетах засідають пенсіонери і відставники, а у нас ті, хто повинен іти в авангарді економічного розвитку.
— Маю надію, що це щирі прагнення до змін у житті нашого регіону.
— Які б ви навели аргументи, чому інвестори повинні йти на Львівщину?
— Непросто впливати на інвестиційні процеси. Це один з тих випадків, коли треба переконувати не словом, а ділом. Інвестори стали обережнішими і дують навіть на холодне, щоб не припуститися помилки і не застрягти в дозвільних процедурах. Потрібно на конкретних прикладах показати, що ми готові навіть за руку водити і допомагати тим, хто хоче вкладати кошти у Львівську область. Це найкращий аргумент. Дармовий ресурс довіри вичерпано.
— Прикордонна область, 80 кілометрів до Євросоюзу. Звідси можна розвивати бізнес на весь колишній радянський простір. Але представництва зарубіжних фірм чомусь частіше відкривають у Києві, а не у Львові.
— Хтось із мудрих сказав: гроші й інвестиції люблять спокій. Мусимо напрацьовувати демократичні підходи до розвитку суспільства, до свободи слова, до бізнесової культури. Усі наші кроки мають бути толерантними. А що в нас робиться? Розвивають технології знищення бізнесу. У суспільстві не створено культ поваги до бізнесу і людей діла. Культивується практика, що бізнесмен і господарник — це об’єкт для побиття. Мусимо змінювати підходи.
Гроші люблять спокій
— Кожен регіон шукає свої шляхи для подолання економічної кризи. На якому локомотиві ви витягатимете львівського воза?
— Спробуємо локомотивом витягувати платформи. Потрібно набудовувати платформи, на яких можуть базуватися ті чи інші економічні моделі. Маємо величезний потенціал для розвитку рекреації, оздоровчих і реабілітаційних закладів. Карпатські масиви, мінеральні джерела, прекрасний клімат — це великі можливості для вкладання капіталів. Такого свіжого лікувального повітря, як у наших Карпатах, ніде нема. У Сколівському районі бази відпочинку створювались виключно через цілюще повітря.
Другий напрям — туризм. Ми навесні отримаємо одну з найкращих у країні транспортну інфраструктуру. Новий термінал міжнародного аеропорту. Сучасні посадкові смуги для необмеженої величини аеробусів. Нема чого соромитись, маємо європейські траси до кордону. Навесні ще попрацюємо над міжобласними дорогами. Безцінний дар для краю — це багата історична та культурна спадщина. У нас є куди поїхати і що подивитися.
— Львів часто позиціонують як місто туризму та ІТ-технологій. Це невеликий сегмент економіки — близько 10 відсотків. Але на Львівщині колись були потужні приладобудівний та машинобудівний комплекси. Нині середня зарплата у Львові — 2500 гривень. На автобусному заводі машини клепають ледь не на коліні — бракує сучасного обладнання...
— Можемо пообіцяти виробничникам основне — повне сприяння. Ми почали готувати проекти для заробітчан. Аналогічні розробки надсилатимемо представникам українського та зарубіжного бізнесу. У нас високий рівень освіти, фаховий кадровий потенціал, ми готові до серйозної роботи. Моя особиста нетерпимість до тяганини і різних бюрократичних перешкод докорінно змінить ставлення до бізнесу на Львівщині.
— Якщо двома словами, як би ви окреслили завдання своєї команди?
— Без порядку та спокою до нас ніхто не прийде. Люди повинні мати роботу. Добре заробляти. Жодна фінансова установа, як тільки в чомусь бачить завищений ризик, не стане вкладати гроші. Наше завдання — створити найбільш сприятливий клімат для економічного розвитку регіону.
Влада — не хлопчики для биття
— Ви працюєте в складному регіоні, де досить активні політичні партії, де живуть заможні й знані в Україні бізнесмени, де історичні демократичні традиції. Кожен намагається грати свою роль і впливати на економічне та політичне життя на Львівщині, звичайно, з поправкою на особисті інтереси. Ви не схожі на керівника, який ітиме на принципові поступки. Як ви домовлятиметеся?
— Усім говоритиму правду. І не шарахатися в сторони. Я буду для всіх доступний: і для політиків, і для бізнесменів. Але віддалений від містечкових скандалів. Головне наше гасло — регіон понад усе. І спільно працюємо для нашого краю. Для мене неприпустимо, коли люди через невелику економічну вигоду готові запустити в дію технологію випаленої землі. Я такого не розумію. Задумала щось собі людина і запустила скандал, який аж до Києва докотиться. Неприпустимо завдавати шкоди регіону для отримання політичних чи економічних дивідендів. Наша громада все бачить і розуміє — її можна лише раз обдурити.
— Виповнюється сто днів, як ви стали керівником Львівщини. Що вас на новій посаді найбільше здивувало?
— Мене приємно вразила велика культурна спадщина, яка зосереджена на Львівщині. Колись я жив у своєму транспортному коридорі, де спілкування із зовнішнім світом трохи обмежене. Те, що я зараз побачив — замки, музеї, сховища картинної галереї — надзвичайно здивувало і вразило. Я увірвався в зовсім інший світ, де ми маємо що показати. Але скільки ми повинні зробити, щоб зберегти ці надбання для наших нащадків. Як для мене, дуже важливо, щоб молоде покоління, яке живе сучасними технологіями, долучалося до історичної спадщини та наших традицій. Недарма у народі кажуть: хочеш розуму — їдь у село, хочеш грошей — їдь до міста. Пам’ятаймо про це.
І ще одне. У нашому житті є політична активність — це здорові технології регіону. Але є й політичний галас, багато шуму, а користі жодної. Я уклінно прошу своїх земляків: не займаймося політичним галасом. Рівень політичної солідності в регіоні відразу задає інший тон рівню політичної культури в Києві. На дешевому популізмі далеко не заїдеш. Я маю надію, що після парламентських виборів 2012 року наш регіон у Верховній Раді представить сильна, принципова і красива команда нових політиків.
— Ви знаєте, що два останні керівники регіону погоріли на політиці?
— Я вже на собі відчув неконструктивне пощипування. Можна і треба вести діалог з владою, впливати на події, переорієнтовувати в підходах, сприяти розвитку проектів, застерігати від помилок, але не намагатися робити з когось хлопчиків для биття.
 
Львів.
Фото Ігоря Сенкальського.