У Севастополі немає прозорості щодо так званої благодійної допомоги, котра стягується у школах з батьків учнів. Про це заявили громадські організації «Громадська позиція Севастополя» та «Ініціативна група «Севастопольські мами». Влада, на їхню думку, взагалі вважає, що «поборів у школах немає».
Щоб розібратися в ситуації й дати об’єктивну оцінку, громадські працівники ініціювали акцію, під час якої заплановано провести анкетування трьох тисяч батьків школярів.
Усі бажаючі взяти участь у заході зможуть на сайті громадської організації «Севастопольські мами» одержати форму анкети і, спираючись на власний досвід, відповісти на запитання: «Скільки коштує влаштувати дитину в школу або дитячий садок? Скільки щомісяця платять батьки за перебування своєї дитини в навчальному закладі? Чи задоволені батьки якістю роботи шкіл і дитячих садків?».
Коментуючи ініціативу, голова «Громадської позиції Севастополя» Микола Рибаков сказав, що до їхньої громадської організації батьки скаржаться на те, що в них вимагають гроші під час приймання дітей у дитсадок: «При цьому багато хто відмовляється йти в прокуратуру або інші правоохоронні органи — не впевнені, що стягувачів покарають, а їхнє маля одержить місце у школі чи дитячому садку й не зіткнеться з проблемами через активну громадську позицію своїх батьків».
Голова ГО «ІГ «Севастопольські мами» Олена Прокіна вважає, що «такий моніторинг украй необхідний: безконтрольне стягування коштів, відсутність звітів з боку адміністрацій шкіл про витрачання цих коштів, нецільове їх використання призводять до того, що школи як комунальні заклади сьогодні перетворилися на стійкий і високоприбутковий бізнес для деяких директорів».
Ініціатори моніторингу обіцяють опублікувати результати опитування в ЗМІ.