Люди сподіваються, що їм хоча б повернуть гроші за обіцяні котеджі
Сьогодні у Київському апеляційному суді заплановані слухання у справі чергових обдурених житлових інвесторів. Цього разу йтиметься про досі не завершене будівництво котеджного містечка «Олімпік-парк» під столицею на житомирській трасі.
Проект стартував ще 2008 року. Будиночки, бажаючим переїхати з загазованого мегаполісу до райського передмістя, обіцяли здати за вісім, максимум дванадцять місяців. Минуло чотири роки, а інвестори досі чекають. Тим часом люди, аби розплатитися за «чисте поле» та обіцянку впливових бізнесменів щось там звести, заплатили великі гроші: брали кредити, продавали машини, квартири. Тож природно, що торік терпець увірвався. Вони подали позов до суду на компанію-забудовника, вимагаючи повернути гроші, і виграли. Однак бізнесмени здаватися не збираються й подали апеляцію. Власне учора невезучі інвестори за підтримки активістів правозахисного руху «Взаємодопомога» (яких з незрозумілих причин було значно більше, ніж власне потерпілих) пікетували будинок Київського апеляційного суду.
«Аби придбати котедж у цьому містечку, ми з дружиною продали квартиру», — розповідає один з потерпілих Олег Мартинюк. 2008 року виручені гроші, 160 тисяч у. о., віддали забудовнику, сподіваючись вже за рік переїхати у комфортний будинок. Проте молода сім’я досі переїжджає з однієї винайманої квартири на іншу. Торік, за словами Олега, змінили таких чотири. А на місці оплаченого котеджу — лише обіцянки. Олег все ще сподівається, що будинок для його родини таки з’явиться. Адже ідея проекту та його реалізація проводилася під керівництвом дуже впливових людей, зокрема, Кирила Дмітрієва, якого президент РФ Дмитро Медведєв у квітні минулого року призначив генеральним директором Російського Фонду прямих інвестицій. Чи допоможе зав по інвестиціях Росії інвесторам, які довірилися йому в Україні, покаже час.
Утім, традиційно «сльозлива» тема про житлові афери завжди має дві сторони, і було б нечесно не згадати й про інший бік медалі. Тим більше, що оборудки такого типу, очевидно, повторяться не раз. Ось запитання, що слід собі поставити перед тим, як закопати «круглу суму» у пусте місце. Чому вам пропонують котедж, квартиру чи дачу за ціною, дешевшою за ринкову? Вірите у благодійність комерційних структур? Тоді подумайте, за який рахунок їх будуватимуть? Як оплатять роботу численних офісних службовців? Когось точно доведеться обдурити.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.