Сьогодні має відбутися засідання Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики. На ньому, як очікує громадськість, буде визначено вектор реформування житлово-комунальної галузі. Нарешті стане зрозуміло, куди ми йдемо: до країни відповідальних власників чи найманців житлового рабства.

Відповідь на це запитання, переконує Тетяна Бойко, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі Опора, залежатиме від долі законопроекту №8474 (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Його знову розглядатимуть на засіданні профільного комітету і вирішуватимуть, чи направляти на голосування у Верховну Раду, а якщо так — то в якому саме вигляді.

Цей законопроект Тетяна Бойко називає спільною перемогою громадськості та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

— Адже він вирішує чимало нагальних проблем ОСББ. Зокрема так зване земельне питання.

— Проект закону передбачає внесення змін до Земельного Кодексу України, — каже Т. Бойко. — За ним земельна ділянка, на якій розташовується будинок, визнається спільною власністю власників квартир та нежитлових приміщень. А прибудинкова територія передається ОСББ у постійне користування. Очевидно, ця ідея подобається не всім.

— Проти цього у першу чергу виступають ті, хто розраховують вести будівництво і мають плани на так зване ветхе житло, яке часто знаходиться у цікавих місцях, — пояснює член уже згадуваного комітету, народний депутат Віктор Матчук («НУ—НС»). — Якщо цей закон буде прийнято, то надалі доведеться домовлятися із власниками кожної земельної ділянки.

Та все-таки земельне питання ОСББ — не єдина проблема нашої житлово-комунальної галузі. Про необхідність її реформування уже тривалий час точаться розмови, а якісних позитивних змін — катма. Причина, припускають експерти, у тому, що створено чимало ініціативних та робочих груп, а от взаємодію між ними не налагоджено. «Далі так тривати не може, — переконує Тетяна Бойко. — Нам треба врешті-решт вирішити, до якої моделі ми хочемо прийти: до країни відповідальних власників, в якій створені ОСББ, що зацікавлені у збереженні свого майна, діє ринок комунальних послуг. Чи до другої моделі, де відбудеться просто перерозподіл ринку і на зміну неефективним комунальним ЖЕКам прийдуть нахабніші приватні структури, які «доїтимуть» мешканців». Відповісти на це запитання треба вже найближчим часом змінами у законодавстві. Та обов’язкова умова успіху — потім навчитися його ще й дотримуватися.