Всесвітня мережа є серйозною загрозою для дітей. Про це на прес-конференції заявили виконавчий директор Інтернет-асоціації України Володимир Куковський та член правління цієї організації Іван Пєтухов. Як головний аргумент вони наводять статистику: в Європі 38 відсотків активних користувачів — віком від дев’яти до дванадцяти років. Ми не набагато відстаємо від цих показників, а отже, кажуть експерти, є підстави хвилюватися.

 

Цілком очевидно, що віруси, які можуть потрапити до вашого комп’ютера, в даному випадку — аж ніяк не головна загроза. Дитина не завжди здатна самостійно виокремлювати корисне серед запропонованого, а контент агресивного або еротичного характеру зазвичай легкодоступний. 

Але і це не єдине, чим сьогодні лякає всесвітня павутина. Можливо, навіть більша небезпека полягає у інформації, яку ви залишаєте про себе на різних сайтах. І це вже питання не лише безпеки дітлахів, а й вашої особистої. Ім’я та прізвище, мобільний телефон, місце проживання, вищий навчальний заклад — користувачі легко діляться персональними даними на своїх сторінках або під час реєстрації. Але ніхто не гарантує вам, що по той бік монітора не сидить психічно хвора людина або просто злочинець. На запитання журналістів, чи використовують СБУ і провайдери можливість стежити за діями кожного в мережі (дивитися, які сайти відвідують з конкретного комп’ютера, які відео переглядають і т. д.) експерти не змогли відповісти ствердно, але і спростовувати це теж не стали.

Та навіть якщо ви уникли зазначених вище ризиків, залишається небезпека того, що ваша електронна машина стане частиною бот-мережі — тобто мережі комп’ютерів, які віддалено контролюються кіберзлочинцями. Найчастіше це роблять з комерційною метою. Але є й глобальніші цілі: наприклад, здійснювати атаки на різні структури. Якщо вас звинуватять особисто, довести свою непричетність буде майже неможливо, адже формально ваша техніка була задіяна в операціях.

Доповідачі радять пояснювати дітям прості механізми приватності та безпеки у всесвітній мережі і не забувати про них самим.