На полях країни значна частина озимих може не пережити зиму. За даними експертів УкрАгроКонсалту, посіви на 2,3 млн. гектарів (це близько третини) характеризуються як слабкі та зріджені. А на майже 1,3 млн. (переважно в Дніпропетровській і Миколаївській областях) вони так і не дали сходів.

На більшій частині території країни сніговий покрив перевищує 10 сантиметрів, цього досить для захисту сходів. Однак побоювання викликає їх стан у південних і східних областях, де снігу на полях недостатньо або його взагалі немає. За висновками експертів, у зоні ризику близько 40% посівних площ під зерновими, тобто близько 3 млн. га.
Можна припустити: значні площі загиблих озимих замінять соняшником як однією із засухостійких і високорентабельних культур. Швидше за все, аграрії розширять і площі під кукурудзою. У результаті цієї культури, зберуть близько 20 млн. тонн, тоді як минулого року, за оцінками експертів, було 17 млн. А загалом, незважаючи на морози, урожайні прогнози на нинішній рік не можна назвати дуже песимістичними. На думку аналітика УкрАгроКонсалту Єлизавети Малишко, сільгоспвиробники можуть зібрати 45 млн. тонн зернових, що майже на 10% менше, ніж 2011-го.