У кулуарах Верховної Ради розгорнуто виставку «Пересопницьке Євангеліє — книга твоєї країни, твоєї родини» з нагоди 450-річчя від створення духовної святині. Цей сподвижницький проект видавничого дому «АДЕФ-Україна» за підтримки фонду Л. Кучми, НАНУ і світового науковства, який уже триває декілька років, спрямований на збереження та популяризацію духовної спадщини: наразі народним депутатам та гостям парламенту буде запропоновано переписати по рядку (в редакції сучасною українською мовою) з тексту Пересопницького Євангелія.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відкриваючи виставку, зауважив, що вона має символічне значення з огляду на відкриття нового політичного сезону та непрості перипетії, які очікуються у рік виборів, рік боротьби за серця і мізки людей. Адже Пересопницьке Євангеліє є духовною складовою нашого народу і виконує політичну місію — на ньому складають присягу новообрані Президенти держави. Свого часу, працюючи на посаді віце-президента НАНУ, В. Литвин долучився до ювілейного видання книги, хоча тоді існували певні сумніви — чи використання історичного Пересопницького Євангелія для факсимільних видань не позначиться негативно на збереженні історичної пам’ятки. Але час довів, що зробили дуже корисну справу, й тепер кожен може долучитися до створення рукописної святині, власноруч написавши той чи інший рядок, який припаде до душі. Глава парламенту також висловився за те, щоб кулуари Верховної Ради стали постійним місцем для різноманітних мистецьких високохудожніх виставок та імпрез.

У планах видавництва — привернути увагу всіх слов’янських православних народів до Святого Письма. Вже підготовлено до видання версію Пересопницького Євангелія п’ятьма мовами: українською, російською, білоруською, сербською і болгарською. За словами видавців, проект не буде обмежений у часі.

* * *

На прохання журналістів Голова Верховної Ради прокоментував політичні події у день відкриття нової парламентської сесії. Він висловив жаль, що в сесійній залі сталася «демонстрація хуліганства» з боку опозиції під час виступу Президента. «Хоча, за великим рахунком, в історії взаємин Президента і парламенту нічого дивного не відбулося», — зауважив В. Литвин. Адже декілька разів влаштовували «вистави», коли в парламенті виступав Леонід Кучма, а Віктора Ющенка намагалися не допустити до Верховної Ради його ж колишні соратники. Глава парламенту висловив таку думку: «На превеликий жаль, я дедалі більше утверджуюся в думці, що тим, хто так бореться за Тимошенко, на волі вона не потрібна. Вона потрібна як символ, як людина, яка перебуває в ув’язненні, оскільки це додає певні відсотки у відповідних рейтингах і дає можливість замістити Тимошенко (хоча її замістити неможливо) людьми, які сьогодні намагаються демонструвати несамовиту опозиційність і каталізувати протистояння». Окрім того, за словами В. Литвина, «демарш» опозиції «і з суто людських міркувань, і з політичних підходів відсунув перспективу вирішення цього питання в правово-політичній площині». «Бо, коли опозиція вимагатиме розгляд низки законопроектів, які стосуються статей 364 і 365, це буде підставою сказати: беріть і приймайте», — вважає В. Литвин.

З огляду на жорстку резолюцію ПАРЄ стосовно України Голова Верховної Ради наголосив, що ми повинні бути свідомі того, що «наші внутрішні проблеми не є внутрішньою справою держави». Водночас, за його словами, виконати вимоги резолюції ПАРЄ до березня, коли в Україну приїдуть доповідачі ПАРЄ, чи до квітневої сесії ПАРЄ неможливо — у кращому разі можна говорити про ухвалення Кримінального процесуального кодексу. Хоча в прийнятті цього складного документа треба «поспішати повільно», врахувати всі думки й настрої, переконаний В. Литвин. Окрім того, нагадав він, для внесення змін до Конституції, про які також ідеться у резолюції, потрібно як мінімум дві сесії. Відтермінувати вибори буде неможливо. «Ми повинні серйозно підійти до цього питання, продемонструвати роботу і вийти на серйозний діалог із ПАРЄ, показати, що і коли нами буде зроблено, тим більше, що йдеться про виконання зобов’язань, які тягнуться ще з 1995 року», — підкреслив глава парламенту.

Голова Верховної Ради також висловився за проведення перед таємним голосуванням за нового Уповноваженого з прав людини рейтингового голосування за запропоновані кандидатури. І наголосив, що Омбудсман має бути обраний не для опозиції і не для більшості з огляду на політичну ситуацію — це повинна бути людина, яка має беззаперечний моральний авторитет.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.