У світі є небезпека обвалу єврозони, американської економіки. Загрожує світовий дефолт. Таку оцінку сучасним тенденціям дав під час перебування в Житомирі голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони України Анатолій Гриценко. Він наголосив, що все це безпосередньо стосується й України, адже економіка нашої держави дуже залежить від ситуації на міжнародних ринках.
Що робити в таких умовах? Політик переконаний, що кошти треба вкладати в людину, в людський потенціал — в освіту, охорону здоров’я, фізичне виховання. Плюс гідна зарплата і гідна пенсія. На тлі кризи у світі треба робити акцент на розвиток внутрішнього ринку, щоб товари, які в нас виробляються, купували самі українці. Це можливо лише тоді, коли в людей є гроші. Повинна бути визначена законом мінімальна погодинна оплата праці. Зарплата має вийти із тіні. Тоді будуть гідні пенсії.
Другий пріоритет, на думку Анатолія Гриценка, — це наука, насамперед прикладна. Необхідно зосередитися на розвитку кількох проривних технологій, які дадуть поштовх економіці, стануть згодом візитівкою України у світі.
Третій пріоритет бюджетного фінансування — енергозбереження. Треба, переконаний народний депутат, зіскочити з наркотичної залежності від «дешевого» російського газу. «Російський газ Україні не потрібен — Україні потрібен протигаз, — так образно висловив він свою думку. — Бо в нас достатньо енергетичних ресурсів. Треба припинити переговори. Хай заламують ціну хоч мільйон доларів за тисячу кубів, нас це не цікавитиме, якщо проведемо ефективну політику енергозбереження й орієнтацію на власні ресурси. Нехай власники підприємств, а це олігархи й мільярдери різних країн, самі домовляються про газ».
Анатолій Гриценко не виключає, що з початком роботи нової сесії Верховної Ради ми зіткнемося з ключовими викликами 2012 року. Передусім — намагання землю зробити товаром. «Насправді це не ринок, — заявив народний депутат, — а бажання кількох сімей забрати всі землі сільгосппризначення, які є в Україні, — а це понад 40 з половиною мільйонів гектарів. Вартість цієї афери тисячоліття — сотні мільярдів доларів. Селянам нав’язують думку, що гектар коштує 300 доларів. Справжня ж ціна — щонайменше 20 тисяч євро за гектар. Землю скуплять ті самі сім’ї, які скупили промислові підприємства, володіють банками, і самі собі дадуть кредити. Не можна проводити реформи такого масштабу в умовах, коли панує тотальна недовіра до влади».
Парламентарій закликав робити все для того, щоб не допустити «афери тисячоліття». А якщо всупереч зусиллям опозиції закон проведуть через парламент, політик порадив за жодних умов не продавати земельний пай. А. Гриценко переконаний, що потрібно впроваджувати не купівлю-продаж, а ефективну систему оренди землі, якій би довіряли банки й інвестори, навіть на 49 чи й 99 років. З правом передачі в спадок, з правом дати в заставу для отримання кредиту не під майбутній урожай, якого через погоду може й не бути, а під право оренди. Так працюють у багатьох країнах. І не треба придумувати купівлю-продаж землі.
Другий виклик — газотранспортна система. Нині діє закон, який забороняє її приватизацію. Водночас уже внесено законопроект — передати Кабміну право самому вирішувати, що робити з трубою. А це — стратегічний ресурс країни.