Головною перепоною на шляху інтеграції ромів у сучасне суспільство є низький рівень освіченості. Про це йшлося на зустрічі голови ОДА Олександра Ледиди та інших очільників краю з керівниками 17 обласних ромських національно-культурних товариств і представниками громади.

— Ви маєте допомогти дітям здобути середню освіту, — закликав ромів до співпраці Олександр Ледида. — Далі — чекаємо кандидатури на навчання у вишах. На цьому етапі приймати рішення має кожна окрема ромська громада. Обласна влада, спеціалісти-освітяни допоможуть ромським молодим людям з підготовкою до незалежного оцінювання та вступом в університети.
Нині початкову освіту здобуває лише третина маленьких ромів, вони навчаються у 115 школах за місцем проживання. Проте чимало малюків взагалі не сідають за парти. У старшому шкільному віці дівчатам цієї національності вже не до уроків — на той час чимало з них мають своїх дітей. Торік у області народили немовлят 39 ромських дівчат віком до 15 років.
Даються взнаки й інші медично-соціальні проблеми: на туберкульоз роми хворіють утричі частіше за інших краян. Щоб змінити ситуацію, профільне облуправління облаштовує у великих поселеннях стаціонарні медпункти.
Держава допомагає багатодітним ромським родинам, чим може. Протягом 2011-го виплачено понад 100 млн. грн. різних видів державної допомоги — зокрема, багатодітним і одиноким матерям, а також при народженні дітей. Представники громадських організацій повідомили про факти відмови у соцдопомозі, тож Олександр Ледида доручив розібратися в кожному такому випадку окремо.
За даними останнього перепису, на Закарпатті мешкає майже 14 тисяч ромів (трохи більше 1% населення). Але реальні цифри щонайменше удвічі вищі.
 
На знімку: керівники обласних ромських національно-культурних товариств під час зустрічі.
Фото надане прес-центром облдержадміністрації.