Пройшовши 380 метрів непрацюючого західного вентиляційного стовбура шахти імені Володарського до старого завалу, гірничорятувальники знайшли тіло одного гірника. Його придавило вагонеткою. Одна людина раніше вибралася самостійно. Доля ще двох, які могли перебувати під землею в момент пожежі, досі  невідома. Сьогодні вже кажуть про те, що, швидше за все, гірників не було в копанці або їм одразу вдалося самостійно вибратися на поверхню.
Для ліквідації наслідків пожежі в копанці, створеній на колишній свердловській шахті ім. Володарського, було залучено всі можливі сили й сучасну техніку. На місці працювали три відділення 7-го воєнізованого гірничорятувального загону, реанімаційно-протишокова група, пожежники-рятувальники. Вранці 2 лютого у вентиляційному стовбурі колишньої шахти сталося загоряння. На момент події під землею перебували четверо гірників, одному з них удалося вибратися. Рятувальники діяли за регламентом робіт з урахуванням того, що під землею можуть бути люди. Однак повної впевненості в тому, що в палаючій збійці залишилися гірники, вже не було. За троє діб, що минули, ніхто з населення про пропажу своїх родичів у міліцію не заявляв. Крім того, за словами начальника відділу по зв’язках із громадськістю управління МВС України в Луганській області Тетяни Погукай, «документально поки що не підтверджено, що гірник, який вибрався зі збійки самостійно, справді там перебував». Робітникові було надано медичну допомогу в зв’язку з тим, що в нього опік верхніх кінцівок, і сьогодні з ним проводять слідчі дії у Свердловському МВУВС.
Серед імовірних причин виникнення пожежі фахівці розглядають дві основні версії: або загоряння устаткування, або коротке замикання електричного кабелю, що прокладений у шахті в безпосередній близькості до дерев’яних конструкцій.