Прокуратура Ленінського району Донецька порушила кримінальну справу за фактом конфлікту, який стався 23 січня у супермаркеті «Сокіл». Група журналістів та громадських активістів намагалася сфотографувати в магазині товар, термін придатності якого минув. Працівники закладу заборонили тоді кореспондентам журналу «Український тиждень» Богдану Буткевичу та Андрію Ломакіну, донецькому журналісту Павлу Колеснику та громадському активісту Станіславу Федорчуку проводити фото- та відеозйомку. Журналісти відмовилися виконувати незаконну вимогу і продовжували свою роботу. Після чого група чоловіків, яких викликав адміністратор магазину, виштовхала та побила відвідувачів. 
У потерпілих діагностовано струс мозку, закрита черепно-мозкова травма, травма носа, подряпини. Міліція, куди звернулися журналісти, передала зібрані матеріали до прокуратури. Як повідомили у прес-службі обласної прокуратури, після проведення дослідчої перевірки з урахуванням оцінки всіх обставин події районний прокурор порушив кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого частиною 2 статті 125 Кримінального кодексу України («умисне легке тілесне ушкодження»).
Справу направлено до райвідділу міліції для проведення досудового слідства. Дано вказівки на проведення слідчих дій (очних ставок, експертиз, відтворень тощо), спрямованих на з’ясування наявності у працівників супермаркету прямого наміру щодо перешкоджання журналістській діяльності.
Тим часом лише минулого місяця в області сталися чотири резонансні події за участю працівників ЗМІ, які виявилися потерпілими під час виконання професійних обов’язків. Цей факт тривожить журналістську спільноту, зазначає голова обласної спілки Національної спілки журналістів України Олександр Бриж. Зокрема, 29 січня під час акції, приуроченій до Дня пам’яті героїв Крут, агресивно налаштовані люди вибивали фото- та відеокамери з рук представників медіа, які знімали те, що відбувається. Крім того, нападники ударили в обличчя одного із фотокореспондентів. Четверо колег, які представляють Національне інформагентство «Укрінформ», Інтернет-видання «Новости Донбасса» та ngo. donetsk. ua, написали заяви до міліції. Їх передано до прокуратури для перевірки.
Також минулого місяця представники тютюнової компанії «Хамадей» у Донецьку забороняли операторам кількох центральних телеканалів знімати пожежу на підприємстві: відштовхували журналістів, закривали камери, намагалися пошкодити техніку. Зокрема, на перешкоджання в роботі поскаржилися кореспонденти телеканала 1+1. А в Маріуполі на кореспондента медіа-групи «Надо. ua» Марію Токарєву напав водій мікроавтобуса, коли колега фотографувала аварію за участю трьох маршруток. Водій штовхав журналіста, висловлював на її адресу погрози та образи. За цим фактом кореспондент написала заяву до міліції та транспортного відділу міськради.
«Робота журналіста, який перебуває в гущі подій, завжди пов’язана із великим ризиком, — йдеться у відкритому листі секретаріату обласної спілки НСЖУ. — Але ми також переконані, що насильство стосовно колег, у якій би формі воно не виявлялося, не повинне залишатися безкарним. Перераховані факти демонструють, що грубі порушення прав працівників ЗМІ стають регулярними. Складається парадоксальна ситуація: з одного боку, журналісти заявляють про факти перешкоджання законній професійній діяльності, з іншого — жоден із цих випадків в області не обернувся реальним покаранням для порушників закону. Такі приклади підривають засади демократичного суспільства, де свобода слова є однією з основних цінностей».
Обласна спілка НСЖУ закликала керівництво обласної прокуратури та міліції провести повне та об’єктивне розслідування кожного випадку насильства проти журналістів. «Розслідування повинне бути максимально прозорим для громадськості, а винні мають відповісти перед законом», — зазначає Олександр Бриж. Професійна спільнота обіцяє й надалі стежити за станом свободи слова в регіоні та домагатися реального покарання винних.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.