Міська влада Луганська ухвалила рішення обігрівати місто за допомогою установки з виробництва газу з вугілля. Перша така техніка буде запущена наступного року.

 

«Разом із російськими партнерами ми розробили систему отримання з вугілля газу, придатного для опалення, — розповіла начальник управління ЖКХ Луганської міськради Світлана Сукач. — Росіяни надали нам технічну документацію, і сьогодні розпочато роботи з виготовлення дослідного зразка установки. Вона являє собою спеціальний «котел», де вугілля «мліє», унаслідок чого й отримується газ, який можна використовувати для опалення». За словами начальниці, дослідний зразок установки виготовлять уже нинішнього року, а її практичне використання заплановано на 2013-й. «Живитися» установка буде бурим вугіллям, яке добувають у Черкаській області. 

У міській владі підрахували: покупка вугілля навіть за межами Луганщини коштуватиме вдвічі дешевше природного газу. 

Крім того, напівкокс, отримуваний після газифікації вугілля, можна використовувати в металургії.  «Тобто це безвідхідне виробництво», — переконує Світлана Сукач. Сьогодні в Луганську розглядають можливість відкриття власного виробництва такої техніки для потреб житлово-комунального господарства.