Сьогодні розпочинає роботу десята сесія Верховної Ради України шостого скликання. Одразу після врочистого відкриття сесії, виступів від фракцій та затвердження порядку денного перед народними обранцями виступить Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова зі щорічною доповіддю про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні. 8 лютого завершується каденція вітчизняного Омбудсмена, відтоді народним депутатам відводиться 20 днів для висування нових претендентів на цю посаду, котрі проходитимуть (за їх згодою) спеціальну перевірку. А для остаточного ухвалення рішення відведено до 40 днів. Список кандидатів на посаду Уповноваженого буде опубліковано в газеті «Голос України».
Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключив, що окремі законопроекти, які розпалюють політичні пристрасті, не включатимуться до порядку денного сесії. 
На перший пленарний тиждень нової сесії заплановано до розгляду 78 питань. Серед них, зокрема, найвідповідальніший — нова редакція проекту Кримінально-процесуального кодексу, визначеного Президентом як невідкладний, який планується обговорювати в четвер, 9 лютого.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов нагадав, що згідно з законом про вибори народних депутатів передвиборна кампанія розпочинається за два місяців до виборів, однак, на його погляд, складається враження, що передвиборча боротьба вже розпочалася. Парламентарій закликав колег подолати песимістичні настрої та працювати над законотворенням. «Треба ліквідувати той пробіл, який було допущено за попередні п’ять років, упродовж яких практично не було ухвалено жодного реформістського законопроекту», — наголосив О. Єфремов. А тому, на його думку, треба прискорити розгляд актуальних законопроектів, зокрема, Кримінально-процесуального кодексу, змін до Податкового кодексу та інших. Під час години запитань до уряду в п’ятницю регіонали запропонували заслухати інформацію міністра з питань надзвичайних ситуацій Віктора Балоги щодо ситуації в країні та допомоги безхатченкам. Цю пропозицію підтримали народники, комуністи, депутатська група «Реформи заради майбутнього».
Серед пропозицій комуністів — включити до порядку денного проект Житлового кодексу, законопроекти про антикризові заходи, щодо діяльності зарубіжних фондів і не розглядати проекти постанов щодо відзначення деяких пам’ятних дат, повідомив лідер фракції КПУ Петро Симоненко.
Фракція Народної партії, за словами її лідера Ігоря Шарова, підтримала запропонований варіант розгляду питання про звіт і обрання Уповноваженого з прав людини. Ігор Шаров не виключив, що на новій сесії з огляду на наближення парламентських виборів без політизації роботи не обійдеться, але є можливість оминути гострі кути задля злагоди в суспільстві.
Опозиція, за словами керівника фракції «БЮТ -«Батьківщина» Андрія Кожем’якіна, наполягатиме на першочерговому розгляді законопроектів, ухвалення яких вимагає резолюція ПАРЄ від 26 січня цього року, зокрема, щодо гармонізації національного кримінального законодавства із Конвенцією ООН проти корупції та про внесення змін до Кримінального кодексу щодо декриміналізації за політичні рішення. «Якби Верховна Рада прийняла б ці законопроекти, ми б у найкоротші терміни виконали вимоги ПАРЄ», — наголосив А. Кожем’якін. Окрім того, фракція пропонує парламентові розглянути близько 15 соціально-економічних законопроектів і відреагувати на резолюцію ПАРЄ, ухваливши відповідну постанову, адже Президент України вже створив комісію з цього приводу, і Верховна Рада, на думку депутатів, не може стояти осторонь. А під час години запитань до уряду фракція пропонує заслухати міністра юстиції Олександра Лавриновича щодо виконання вимог резолюції ПАРЄ. Цю пропозицію підтримала й фракція «НУ—НС». Зрештою, депутати вирішили заслухати під час години запитань до уряду 10 лютого двох міністрів — В. Балогу та О. Лавриновича.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко не висловив оптимізму щодо роботи нової сесії, оскільки на попередній сесії майже жодного альтернативного законопроекту, внесеного опозиційними депутатами, не було підтримано парламентською більшістю. Парламентарій висловив думку, що розгляд Кримінально-процесуального кодексу не може відбуватися за скороченою процедурою, оскільки це дуже серйозний і важливий документ. Фракція запропонувала розпочати процедуру розгляду законопроекту про порядок імпічменту Президента, внесеного ще в серпні минулого року депутатом від «НУ—НС» Арсенієм Яценюком. Стурбовані «нунсівці» й ситуацією навколо обрання нового Уповноваженого з прав людини, адже подейкують, що на цю посаду може претендувати представник влади. «Це все одно що призначити вовка ватажком ягнят», — зауважив М. Мартиненко.
Представник депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Валерій Камчатний закликав докласти усіх зусиль, щоб не допустити перетворення парламентської трибуни на своєрідний мітинговий майданчик, а зосередити роботу над законотворчістю. Депутатська група запропонувала включити до розкладу законопроект про енергетичний баланс України.
На знімках: (вгорі) Адам Мартинюк, Володимир Литвин, Микола Томенко; (вгорі на передньому плані) Микола Мартиненко,  Валерій Бевз, Андрій Кожем’якін.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Олег Зарубінський, Сергій Ківалов, Володимир Макеєнко.