Законопроект про ринок земель розглядатиметься тоді, коли суспільство буде готовим його сприйняти, але це станеться не на нинішній сесії, — прогнозує Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На брифінгу після погоджувальної ради він нагадав, що законопроект було опубліковано, триває його обговорення, висловлюються суттєві зауваження і навіть є неприйнятна протидія цьому законопроекту з боку тих, хто має в оренді сотні тисяч гектарів землі й котрі фактично за безцінь уже володіють значним земельним ресурсом. Але потрібно продовжувати опрацювання цього законопроекту, щоб громадська думка зрозуміла, про що йдеться у документі. «Не можна допустити до тієї обставини, яка у нас живуча, — що людина на селі розглядається як така собі напівлюдина — напіввіл, яка потерпає від усього, — сказав В. Литвин. — Не можна допустити розселянення України і обезземелення селян. Тому на цій сесії не варто поспішати з розглядом цього законопроекту, оскільки він буде предметом жорсткої політичної протидії. Такі доленосні питання треба ухвалювати в спокійній, зваженій обстановці».
Під час години запитань до уряду в депутатів буде можливість поставити запитання будь-кому з членів Кабінету Міністрів, оскільки у сесійній залі буде присутній весь склад уряду, окрім тих, хто перебуватиме у відрядженні, — повідомив глава парламенту.
Синхронна ратифікація угоди про створення зони вільної торгівлі з країнами СНД може відбутися орієнтовно в 20-х числах лютого, — вважає В. Литвин. Він повідомив, що звернувся до Кабінету Міністрів з проханням надати Верховній Раді проект угоди. Разом із тим зараз попередньо вивчається це питання парламентами країн, які підписали документ. Але спочатку треба, щоб Верховна Рада отримала цей документ, і депутати змогли з ним ознайомитися.
Кримінальний процесуальний кодекс розглядатиметься за повною процедурою, запевнив Голова Верховної Ради, оскільки за скороченою процедурою можна розглядати лише ті законопроекти, які мають не більше 100 статей. На розгляд КПК буде відведено у сесійній залі щонайменше дві години.
Глава парламенту не виключив, що під час сесії постане питання про зміни до закону про вибори народних депутатів і, зокрема, про зменшення відсоткового прохідного бар’єра. На думку В. Литвина, треба змінювати практику, коли партії отримують «додатковий приз» за рахунок тих партій, які не подолали прохідний бар’єр і не пройшли до парламенту. Окрім того, він вважає, що у 2017 році парламентські вибори мають відбуватися за суто мажоритарною виборчою системою.
Коментуючи обрання нового Уповноваженого з прав людини та пропозиції, щоб ним була кандидатура від опозиційних фракцій, глава парламенту застеріг: після парламентських виборів може сформуватися нова опозиція, яка також стане вимагати «свого» уповноваженого. Тому головне, на його думку, — яка це буде людина, який її життєвий досвід, суспільний авторитет. Інакше можна прийняти рішення, що кожна фракція матиме свого уповноваженого. В. Литвин нагадав, що за законом про регламент право на висування претендента на посаду Омбудсмена мають Голова Верховної Ради та 113 народних депутатів. І вважає, що чим більше буде кандидатур, тим буде краще. А потім, перед таємним голосуванням бюлетенями, може відбутися рейтингове голосування. «У цьому питанні повинно бути максимум гласності, відкритості й особливо — об’єктивності», — наголосив В. Литвин.