Парламент має обов’язково відреагувати на резолюцію ПАРЄ щодо України, заявив на брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Він нагадав, що з 18 позицій 8 статей стосуються політичних переслідувань опозиції в Україні, і з них три позиції — щодо Ю. Тимошенко, Ю. Луценка та інших опозиційних політиків. «Ми будемо вимагати, щоб план дій Верховної Ради стосовно виконання вимог Ради Європи був проголосований і виконувався», — сказав М. Томенко. І нагадав, що в разі, якщо вимоги ПАРЄ не будуть виконані, до України можуть бути застосовані санкції. І оскільки Президент створив відповідну комісію, то й парламент має відреагувати на резолюцію ПАРЄ.
Політик також зауважив, що опозиція не вимагає права на висування своєї кандидатури на посаду Уповноваженого з прав людини, але переконана, що захищати права людини повинна особа, яка має авторитет у громадянському суспільстві та серед правозахисних організацій. Адже ця посада — інструмент контролю за владою.
Опозиція має близько десяти принципових зауважень до проекту Кримінального процесуального кодексу і оприлюднить їх під час розгляду документа, — повідомив заступник глави парламенту. М. Томенко висловив думку, що адміністрація Президента, заявляючи про потребу вдосконалити норми КПК, прагне протягнути «якісь цікаві речі» під конкретні судові процеси, зокрема, пропозиції заборонити родичам обвинувачених виступати в ролі захисника в судовому процесі. Опозиція, за словами М. Томенка, також виступає проти ухвалення законопроекту про збереження відпрацьованого ядерного палива, який може призвести до того, що чорнобильська зона перетвориться на звалище ядерних відходів з усього світу.