Голова Верховної Ради України Володимир Литвин високо оцінює рівень двосторонніх взаємин між Україною та Республікою Молдова.
«У нас рівні і стабільні відносини, які розвиваються по висхідній, — заявив В. Литвин у п’ятницю під час зустрічі з Прем’єр-міністром Республіки Молдова Володимиром Філатом. — В Україні надають великого значення вашому візиту, який надасть нового імпульсу двостороннім взаєминам». Сторони наголосили, що 20-річчя встановлення дипломатичних зв’язків між Україною і Молдовою є гарною нагодою для активізації і розширення співпраці в усіх галузях.
Голова Верховної Ради України відзначив продуктивні відносини між нашими країнами на рівні парламентів. У цьому контексті він високо оцінив результати візиту Голови Парламенту Республіки Молдова Маріана Лупу, який відвідав Україну у вересні минулого року, зазначивши, що під час переговорів відбувся конструктивний діалог стосовно перспектив подальшої двосторонньої співпраці.
В. Литвин також повідомив, що в листопаді минулого року відбулося спільне засідання груп дружби двох парламентів.
В. Литвин також наголосив на конструктивній співпраці парламентських делегацій наших держав у міжнародних організаціях, зокрема у МПА СНД.
Керівник українського парламенту звернувся до В. Філата з проханням сприяти прискоренню ратифікації двосторонньої Угоди про співпрацю у забезпеченні прав осіб, які належать до національних меншин, що було підписано у грудні 2009 року, зазначивши, що реалізація цього документа створить дієвий механізм захисту прав української громади в  Молдові і молдовської — в Україні.
Активний міжпарламентський діалог, на переконання В. Литвина, сприятиме вирішенню актуальних питань двосторонньої співпраці і розвитку взаємовигідного і конструктивного співробітництва між Україною і Молдовою.
У свою чергу, Прем’єр-міністр Республіки Молдова зазначив, що парламентська складова двосторонніх відносин є надзвичайно важливою. «Є широкий спектр завдань, які необхідно вирішувати», — сказав він. «Відносини з Україною є життєво важливими для Молдови», — заявив В. Філат.
В. Філат запросив Голову Верховної Ради України відвідати Молдову з офіційним візитом, висловивши сподівання, що під час візиту відбудеться плідний діалог щодо шляхів подальшого розвитку співпраці.
***
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловлюється за необхідність синхронної ратифікації національними парламентами Договору про зону вільної торгівлі у рамках СНД.
За останній рік значно збільшилися показники двостороннього товарообігу, і Україна нині перебуває у трійці лідерів серед торговельних партнерів Молдови. Разом з тим «є багато незадіяних резервів», — сказав В. Литвин.
У цьому контексті Сторони висловилися за необхідність активізації роботи Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, зазначивши, що у наших країн є значний потенціал для подальшого розвитку взаємин в економічно-торговельній сфері.
***
Позиція України у питанні врегулювання придністровської проблеми є незмінною і базується на дотриманні принципів суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова, а також надання Придністровському регіону надійно гарантованого статусу в об’єднаній державі, наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
«Україна зацікавлена у стабільності і передбачуваності Молдови та в її динамічному розвитку», — сказав він, зазначивши, що наша держава вітає поновлення офіційних переговорів у форматі «5+2» у минулому році.
У свою чергу, В. Філат високо оцінив роль України у врегулюванні придністровської проблеми. За його словами, стабільність і передбачуваність у регіоні є надзвичайно важливими.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.