Уже наступного року українці мають усі шанси забути про щопіврічні переведення годинникових стрілок назад-вперед. Відповідний законопроект готується для голосування у Верховній Раді. Якби не Євро-2012, то годинники могли б уже цього року не чіпати. «Нам рекомендували: враховуючи, що Україна прийматиме чемпіонат Європи з футболу, цього року перейти на літній час. Після чого, восени, країна переведе стрілки на годину назад, і за цим обчисленням часу житиме й далі. Ця позиція і ляже в основу законопроекту, що буде підготовлений та переданий на голосування до Верховної Ради», — пояснив міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога.
Тим часом медики попереджають: будь-які переведення годинників, байдуже в який бік, шкодять здоров’ю українців, зменшують тривалість життя, провокують збільшення кількості суїцидів та загострення серцево-судинних хвороб. Впливає це, буцімто, і на нашу працездатність.
Подібні аргументи лікарі наводять щороку перед черговим переведенням годинників. Цього разу, здається, їх таки почули. Оскільки понад 90% території нашої країни знаходиться саме в другому часовому поясі, в ньому ми й житимемо. Щоправда, існують певні нюанси. Якщо Україна таки відмовиться від переведення годинників і з наступного року залишиться жити за зимовим часом, то в Луганську сонце влітку сходитиме о пів на четверту ранку. Під дією природних факторів приблизно о цій самій порі прокидатимуться і люди. Маємо проблему... Як вихід із ситуації Ярослав Яцків, директор Головної астрономічної обсерваторії НАНУ, пропонує запровадити регіональні графіки роботи. Приміром, щоб у Луганську робочий день починався о 7-й годині, а в Ужгороді — о 9-й. Тож над вирішенням часового питання ще треба буде попрацювати.