Під час учорашнього українсько-молдавського бізнес-форуму обговорювалися перспективи співпраці у сфері сільського господарства, легкої промисловості, туризму, будівельній галузі та фармацевтики.
Народний депутат від Партії регіонів, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах наголосив, що нинішній стан торгово-економічних, політичних, культурних і гуманітарних відносин України та Молдови демонструє гарну динаміку, однак цей рівень, на його погляд, недостатній, і є потенціал для розвитку.
«Ми домовилися, що наші зустрічі будуть постійні, й наступне засідання відбудеться у квітні-травні поточного року», — зазначив він.
Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що з боку України буде повне розуміння і прагнення створити максимально комфортні умови для молдавського бізнесу. «Наші торгівельно-економічні відносини демонструють хорошу динаміку розвитку, проте потенціал у нас ще більший. Старт динамічним відносинам був даний під час зустрічі керівників держав, і наше завдання — цю динаміку розвинути», — сказав міністр.
У свою чергу, прем’єр Республіки Молдова Володимир Філат заявив, що його країна активно працює над створенням зони вільної торгівлі з Євросоюзом, і таки перейматиме досвід в України. «Наша мета — максимально прискорити цей процес», — сказав він.
Крім того, молдовська сторона сподівається на збільшення українських інвестицій уже в поточному році. «Між нашими країнами підписано більше 160 договорів, які охоплюють майже всі сфери співпраці. Але є проблеми, які потрібно вирішувати, щоб перешкоди перед бізнесом були ліквідовані. Вже дані конкретні вказівки відомствам. У Молдові працюють близько 300 спільних підприємств із Україною, і це 16 млн. дол. українських інвестицій», — сказав В. Філат.