У першому читанні проект Кримінально-процесуального кодексу парламент може розглянути вже у четвер, дев’ятого лютого. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин в ефірі «5 каналу». «Дев’ятого лютого народні депутати розглядатимуть проект Кримінально-процесуального кодексу. Є й альтернативні законопроекти. Я вважаю, що нам потрібно провести серйозне обговорення... Прийняти один із них. Прогнозую, що це буде законопроект, запропонований Президентом України», — зазначив він.
Водночас, на думку В. Литвина, опонентам глави держави не варто робити з цього трагедію. «Головне, зосередити зусилля на прийнятті цього документа в остаточній редакції, який відповідав би реаліям сьогодення і який би співвідносився з документами подібного гатунку в цивілізованих країнах», — сказав він.
Крім того, Голова Верховної Ради прокоментував імовірність участі у парламентських виборах засуджених екс-чиновників. На його думку, це буде складно забезпечити законним шляхом.
«Якщо легітимний шлях вибирати і дотримуватися всіх правових формальностей, він дуже складний. Все інше лежатиме в політичній площині. А політичні рішення завжди будуть вразливі, і з часом за них вимагатимуть правових оцінок», — заявив він.
За словами глави парламенту, аби особа, яка має судимість, могла бути обраною до парламенту, потрібно внести зміни до Конституції. «Не вдаючись у ці правові нюанси, скажу, що треба внести зміни в Конституцію... Навіть якщо сильно намагатися це робити, то це мало реально до жовтня 2012 року. Бо треба дві сесії», — уточнив В. Литвин.
Прокоментував Голова Верховної Ради і участь вітчизняних політиків у Національному молитовному сніданку у Вашингтоні. За його словами, депутати не брали для цього офіційних відряджень. «Це їх особиста ініціатива, це їх особисті, наголошую, кошти. Тому заборонити, як глава парламенту, я не маю абсолютного права», — зауважив він.