Своїми прогнозами стосовно десятої сесії Верховної Ради поділилися політологи.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко:

— Сесія буде своєрідною прелюдією до наступних парламентських виборів, бо восени практично всі події в країні будуть пов’язані з волевиявленням і тоді вже нормальної роботи не буде. А їх наближення підштовхуватиме як провладних, так і опозиційних депутатів до використання законодавчої роботи в передвиборних цілях. Ми побачимо збільшення різних популістських законодавчих ініціатив. Не виключаю, що однією з інтриг цієї сесії можуть стати зміни до закону про вибори народних депутатів. Тут ситуація достатньо заплутана. Нещодавно всі жваво обговорювали резолюцію ПАРЄ, де йшлося про внесення змін до цього закону, зокрема про зниження виборчого бар’єра. Провідні опозиційні лідери виступають категорично проти таких змін. Але є зацікавлені особи і в провладній більшості, і в опозиції, щоб все ж таки зменшити бар’єр. 

Також не виключаю нових спроб декриміналізації статей, за якими засудили Юлію Тимошенко і Юрія Луценка. Хоча сумніваюся, що такі дії будуть успішними. Однією з головних подій на цій сесії може стати розгляд парламентом Кримінально-процесуального кодексу. 

Ухвалення законопроекту «Про ринок земель» також буде однією з резонансних і найбільш значущих подій на майбутній парламентській сесії. Гадаю, провладна партія вагатиметься, чи варто нині його ухвалювати. Та вони спробують, бо не відомо, що буде після парламентських виборів, а з цим законом пов’язані певні економічні інтереси. Тому, вірогідно, його ухвалять в остаточному вигляді. 

Президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов:

— Десята сесія розглядатиметься як підготовка до виборчої кампанії. Влада робитиме все, щоб забезпечити собі сприятливі умови для проведення волевиявлення. Можливі зміни до виборчого законодавства призведуть до серйозного скандалу. 

Очевидно, опозиція намагатиметься створити Тимчасову слідчу комісію щодо парламентських виборів, адже потрібно хоч якось контролювати владу.

Нині немає ніяких підстав говорити про те, що внутрішня політика чи стосунки між більшістю та опозицією зміняться на краще. Я не бачу такого бажання від провладної партії.

Наші стосунки з Європейським Союзом і США можна охарактеризувати як холодний мир. Тому для зовнішньої політики головним буде не прийняття Кримінально-процесуального кодексу, що дуже важливо з точки зору захисту прав, а проведення чесних, прозорих і демократичних виборів.

Записав Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.