«На ЗАЕС всього шість блоків. Крім того, за три години до подібного «сенсаційного» повідомлення (2 лютого), енергоблок №6 було підключено до об’єднаної енергосистеми України. Про що ми сповістили всі засоби масової інформації», — повідомили «Голосу України в інформаційному центрі Запорізької АЕС.

Така реакція викликана тим, що, починаючи із середи, російськомовний сегмент Інтернету був буквально підірваний низкою повідомлень, зокрема про те, що зупинено десять енергоблоків ЗАЕС:

«Аварія на Запорізькій АЕС, що сталася через морози і призвела до зупинки енергоблоків, спричинила форс-мажорні обставини, змусивши українську сторону не тільки розпочати імпорт електроенергії з Росії, а й збільшити відбір російського газу з газопроводів...»

Як помітив читач, усе почалося з якоїсь аварії, а зрештою дійшло до Запорізької АЕС, десяти зупинених морозом її енергоблоків та збільшеним відбором російського газу.

Останнім часом крайньою у низці досить сумнівних пропагандистських кампаній стає і Запорізька АЕС. Після трагедії на японській Фукусімі якийсь дніпропетровський «оракул» прогнозував цунамі... в степах України. Новина стала безперечним хітом, допоки на АЕС не здогадалися оприлюднити деталі проекту станції: коли (не доведи, звичайно, Господь) впали б усі греблі Дніпровського каскаду, то рівень води в районі АЕС піднявся б на 19 метрів за Балтійською системою висот. А проммайданчик станції розташований на висоті 21 метр...

Тоді заспокоїлися, та ось ЗАЕС знову стала інформаційним хітом. 27 січня троє молодиків, які збирали метал на брухт, своїми діями спричинили падіння опори ЛЕП біля села Качкарівка (це за 40 кілометрів на південь від станції). Подія спричинила аварію енергоблока №6 (з’явилася нещільність у системі водяного охолодження генератора). Зрозуміло, що вихід із ладу одного енергоблока із п’яти працюючих — це проблема. Але не катастрофа... Вихід із ладу частини потужної лінії електропередач — це теж проблема. Але вже для самих енергетиків, і, як виняток, для якогось споживача чи навіть цілої території. Це вирішується за рахунок і міждержавної кооперації теж — адже енергосистеми України та Росії залишаються об’єднаними. Тому, здавалося б, не потрібно робити із цього сенсації. Але як же без цього в тотальних інформаційних війнах та обійтися?