На будівлі по проспекту Театральному, де розташовувалося відділення із обслуговування VІP-клієнтів ПриватБанку, сьогодні немає вивіски. Зате на вікні — величезний напис: «Продаж». Про трагедію, яка сталася наприкінці грудня, нагадують зів’ялі букети квітів, припорошені снігом. Відділення, де були вбиті п’ятеро співробітників, закрите. Слідство у справі триває, і днями в цій історії з’явився новий поворот.

 

Як повідомляла наша газета, за підозрою у скоєнні злочину міліція затримала двох донеччан 32 та 30 років. Відділення обслуговувало певну категорію клієнтів, і просто так, із вулиці, потрапити сюди було неможливо. Тому зловмисників шукали серед тих, хто мав доступ до приміщення або був знайомий зі співробітниками. Один із затриманих, донеччанин Максим Рудичев, свого часу встановлював систему охорони в банку. Як розповідав журналістам начальник ГУМВС України в Донецькій області Віктор Дубовик, напарники мали намір заволодіти грошима банку, а коли одна зі співробітниць увімкнула звукову сигналізацію, занервували і почали стріляти.

Родичі Максима категорично не погоджуються із версією міліції. Днями сестра обвинувачуваного Марина Садигова передала до преси заяву брата, адресовану Президенту України. «Я не скоював цього вбивства, в якому мене обвинувачують, ніколи не стріляв у співробітників ПриватБанку, — ідеться в листі, який займає одну сторінку. — Але якщо я заперечуватиму свою участь у цьому злочині, то можу не дожити до суду, оскільки ті, хто цей злочин розкрив, начебто за моєї участі, будуть винними у незаконному притягненні мене до кримінальної відповідальності. І ви повинні розуміти, що цього ніхто ніколи не допустить будь-якими доступними для них засобами. І з цієї причини, швидше за все, мене позбавлять життя, тому що раніше мене вже змушували оговорити себе». Автор звернення просить голову держави «звернути на це увагу і знайти ту людину, за участі якої і відбувався цей злочин».

На запитання кореспондента «Голосу України», яким чином лист потрапив на волю, Марина Садигова відповіла розпливчасто: «Гарні люди допомогли передати». На момент нашої розмови сестра висловила бажання отримати статус захисника для брата. Рішення за її заявою ще не було прийняте. Молода жінка налаштована рішуче: «Хочу створити сайт, об’єднати всіх людей, які постраждали від беззаконня. Вони (правоохоронці.— Авт.) — не Боги, щоб вирішувати долі людей. Я не боюся їх, і немає чого боятися». Раніше Марина заявляла про те, що її брата побили одразу після затримання, вибиваючи зізнання. У міліції цей факт заперечували, посилаючись на результати двох експертиз.

Чому заява Рудичева з’явилася саме в цей момент? За словами Марини, наприкінці січня до неї зателефонував невідомий, який начебто мав інформацію, що зачіпала брата. Невідомий начебто мав стосунок до міліції і розповів, що на одній із станцій поблизу Донецька знайшли смертельно травмованого поїздом чоловіка, який причетний до вбивства у ПриватБанку. Потерпілий нібито був ватажком так званої банди Кульгавого — так умовно називали зловмисників, які протягом трьох років грабували банки в Донецьку. Грабіжники завжди брали великі суми грошей, мали при собі зброю, а особливою прикметою одного з них була кульгавість. Востаннє про банду міліція говорила після пограбування відділення банку «Креді Агріколь» у Донецьку у грудні минулого року. Тоді троє відвідувачів отримали поранення, один із них згодом помер від травм. Родичі Рудичева упевнені, що саме це угруповання насправді діяло і в ПриватБанку. «Незнайомець попросив, щоб я, як могла, убезпечила брата, — каже Марина. — Не дай Бог, із Максимом трапиться щось. У їхніх (правоохоронців. — Авт.) інтересах дбайливо ставитися до нього».

Про смерть ватажка «банди Кульгавого» написали деякі місцеві видання. Підтвердити чи спростувати версію, викладену сестрою, у міліції не вдалося. В ГУМВС України в Донецькій області обмежилися офіційним повідомленням. «Інформація в черговий раз буде перевірена слідчим шляхом. Проте, за даними слідства, у справі зібрано достатньо доказів, що викривають автора листа у скоєнні інкримінованого йому тяжкого злочину. Після закінчення слідства вони будуть надані суду, який і дасть їм об’єктивну оцінку», — йдеться у повідомленні. На початку цього року під час колегії обласної прокуратури перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін вручив трьом співробітникам цінні подарунки — за «високу професійну майстерність, ініціативу та наполегливість під час розслідування умисного вбивства п’яти працівників ПриватБанку в Донецьку».

Дружина Максима Рудичева, Ольга, розповіла «Голосу України», що не бачилася з чоловіком із часу його арешту і не просила про таке побачення. «У нього дуже суворий слідчий, боюся зайвий раз його дратувати», — пояснила жінка. Автор зв’язалася із адвокатом обвинувачуваного, Володимиром Моїсеєнком, і спитала, чи має він документи, які б підтверджували викладене в заяві його підзахисного на ім’я Президента. Спочатку захисник запропонував зателефонувати за годину і пообіцяв надіслати документи ввечері. Але потім адвокат перестав відповідати на дзвінки кореспондента.

 

Донецьк.