За приблизними розрахунками, зараз перевізникам за рахунок державної дотації компенсується лише близько 30 відсотків від заявленої вартості проїзду пільговиків. Про це під час прес-конференції у Чернігові повідомив народний депутат, в. о. президента Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників Ігор Шкіря. 
На його думку, ця проблема з кожним роком набуває дедалі серйознішої гостроти. Приміром, навіть з ухваленого бюджету країни важко дізнатися, скільки коштів планується спрямувати на компенсацію пільгового проїзду на залізничному чи автомобільному транспорті. До того ж, як зазначив політик, на місцях, на жаль, існує практика непрозорого розподілу дотаційних коштів. Зокрема, міські голови насамперед намагаються задовольнити потреби громадського електротранспорту.
«Для того щоб відійти від цих проблем, ми виступаємо за монетизацію пільг, запровадження адресної дотації кожному пільговику, — зазначив народний депутат України. — З цією метою до Верховної Ради мною та іншими депутатами цього року буде внесений відповідний законопроект». Політик упевнений, що закон про монетизацію пільг зніме чимало проблемних питань із порядку денного, а перевізники перестануть скаржитися, що їм мало чи недостатньо дають компенсацій.
І. Шкіря сподівається, що цей закон буде ухвалено ще в цьому році та що чинності він набере в 2013—2014 роках.
«Росія вже перейшла на це, — сказав він. — Там були суперечки, звинувачення, протести, та через півроку все затихло». Розмір адресної допомоги пільговикам, вважає народний депутат, треба визначити так, щоб він був справедливий і об’єктивний.
 
Чернігів.