До міліції Свердловська (Луганська область) надійшло повідомлення про те, що на нелегальній шахті почалася пожежа, а там працюють люди. На місце пригоди виїхали гірничорятувальники, фахівці й техніка МНС. Вони розпочали ліквідацію пожежі та пошук гірників — жителів Червонопартизанська й Свердловська. Нелегальна копанка біля села Павлівка з’явилася на місці колишньої шахти імені Володарського, закритої 1998 року. Але недавно її відкрили й почали незаконний видобуток вугілля.
Як розповів начальник відділу зв’язків із громадськістю ГУМВС України в області Тетяна Погукай, правоохоронці побували тут напередодні — 29 січня. Власник ділянки запевнив, що землю взяв під фермерське господарство. Отвір у скелі, на який звернули увагу правоохоронці, назвав кошарою, при цьому на територію нікого не пустив. Прокуратура Свердловська вже порушила кримінальну справу, а обласна взяла її на особливий контроль.
Голова Луганської ОДА Володимир Пристюк очолив штаб з ліквідації наслідків загоряння на колишній шахти ім. Володарського. Всі сили в першу чергу спрямовані на порятунок людей, хоча надії на те, що вони живі, майже немає. За словами представників МНС, у копанці занадто сильне задимлення й висока температура. Припускають, що спочатку зайнялися дерев’яні опори, а тепер уже горить вугілля, погасити яке поки що не вдається.
Стало відомо, що одному із чотирьох гірників — 30-річному Олексію С. — вдалося вибратися з палаючої копанки, але з невстановленої причини він зник. Родичі кажуть, що Олексій прийшов додому о п’ятій ранку з обгорілими руками, зібрав речі й пішов. Міліція почала шукати його та власників шахти. Уночі двох організаторів незаконного видобутку вугілля було затримано. Встановлено особи трьох шахтарів, які перебувають під землею, і тих, хто безпосередньо причетний до організації роботи незаконного підприємства. Коли верстався номер, доля гірників залишалася невідомою.