Від прикриття файлообмінника постраждали близько 200 тисяч людей, які зберігали там особисті архіви
На момент здачі номера скандальний сайт запускався, але дані з нього не завантажувались. Учора на головній сторінці Еx. ua світився напис: частина інформації тимчасово недоступна, ресурс відновлюють. За даними Всеукраїнської ліги авторів, на сайті зберігали особисті архіви близько 200 тисяч людей. Усі вони постраждали внаслідок дій міліціянтів (вилучення серверів) і можуть подавати до суду. Юристи певні: власників і користувачів Еx.ua не можна притягнути до відповідальності. Адже інформацію викладали для обміну, а не отримання прибутку.
Директор Центру політичного аналізу «Стратагема» Юрій Романенко зауважив: такий масовий наступ на владні сайти відбувся чи не вперше у світі. Донині нападали епізодично — скажімо, на сайт ЦРУ.
— Це були не хакерські атаки, а одночасний захід сотень тисяч користувачів, — сказав він на прес-конференції, що відбулася вчора в Києві. — А сайти влади не пристосовані для такої кількості відвідувачів, тому і «впали». Ми побачили банальне неефективне використання грошей. На підтримку, наприклад, сторінки Кабміну щороку витрачають кілька сотень тисяч гривень.
Експерт висловив дві версії подій. Перша: відбувається величезний переділ бізнесу. Еx.ua займає значну частину інтернет-ринку. Схема стандартна: «наїзд» міліції, вилучення серверів, далі сторони домовляються. Друга версія: хтось із міліцейських чиновників вислужується і закриває сайт через кілька піратських роликів, знайдених там. У те, що ресурс притисли через видалене відео з Януковичем (новорічне привітання), спеціаліст не вірить.
— Люди, які закрили Еx.ua, не прорахували наслідки. Вони не розуміють, як усе це працює, і не очікували стихійної реакції людей. Середній українець не має стільки грошей, щоб кожного тижня ходити в кіно і купувати дорогі книжки. Файлообмінник був не тільки розвагою, а й способом саморозвитку. Усе це посилить ненависть людей до правлячого режиму. Політики мають зробити дуже серйозні висновки, — додав Юрій Романенко. На його думку, напад на владні сайти може мати сумні наслідки. Чиновникам випаде можливість освоїти великі кошти на «боротьбу з кіберзлочинністю».
Винним не зроблять нікого
Торік на вимогу правовласників із Еx.ua було вилучено понад 120 тисяч документів. Натомість додано близько півмільйона музичних файлів — легально. Порно з ресурсу одразу видаляли. Користувачі могли його зберігати тільки в закритих архівах. Такі дані навів директор Всеукраїнської ліги авторів Микола Сосновський. Усі документи цієї організації «висіли» на файлообміннику. Попри це, експерт має оптимістичний настрій.
— Слідчі самовільно, без рішення суду обмежили доступ до інформації дуже багатьох людей. Це порушує ст. 134 Конституції України, Закон «Про інформацію» та багато інших, — прокоментувала президент «Асоціації медіа-юристів» Тетяна Котюжинська. — Обмін інформацією — фундаментальне право людини, яке ніхто не має права порушувати. Версія, що в Україні вирішили терміново поборотися з піратством, не витримує критики. А щоб судити хакерів, нема підстав.
Нагадаємо: збитки, завдані діяльністю обмінника, слідчі оцінили у 180 тисяч гривень.
Зводять порахунки
Запуск Еx.ua користувачі та низка ЗМІ назвали перемогою: мовляв, подіяла народна помста — атаки на владні сайти. Показово, що після закриття обмінника обсяг українського трафіка у Всемережжі скоротився на 5—15%, повідомляє УНН. Деякі мас-медіа трактують подію як «українську інтернет-кризу» та навіть «першу українську інтернет-революцію». Схоже, небезпідставно.
Так, пошукова стрічка соцмережі «Вконтакте» видає понад 400 віртуальних груп, які утворилися лише за кілька днів на підтримку файлообмінника. Одна з найбільших спільнот «Свободу Ex.ua» учора налічувала більш ніж 40 тисяч користувачів. За оцінками інтернет-компаній, щомісячна аудиторія ресурсу була від п’яти до шести мільйонів користувачів. Закривши сайт, влада зачепила за живе надто багатьох.
Реакцію людей на Еx.ua вимірюють і порівнюють із реакцією на дії політиків. Після ув’язнення Юлії Тимошенко теж були вуличні й віртуальні протести. Тільки, за повідомленнями ЗМІ, обурених коментарів у соцмережах виявилося значно менше. Підтекст такий: на відміну від чиновників, країну об’єднав зручний безкоштовний сайт. Відповідь людей можна назвати бліцкригом.