Для нас це може стати реальністю, якщо буде прийнято проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції», який розроблено народним депутатом Валерієм Писаренком.
Практика організації розгляду справ у судах в онлайн режимі (в режимі реального часу) у світі існує давно. Але у нас поки що це не прижилося. Наприклад, у наших північних сусідів, Росії, такі судові засідання проходять уже понад 10 років. Застосування сучасних технологій у судочинстві дає змогу прискорити розгляд справ у судах, а отже, і ефективність реалізації конституційної гарантії особи на захист її прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом. Але для цього треба розробити відповідний законодавчий механізм.
За законопроектом В. Писаренка оперативність розгляду справи судом може бути досягнута насамперед шляхом технічної модернізації судового процесу. Одним із способів якої є використання під час судових засідань систем відеоконференцзв’язку, яке у переважній більшості випадків дозволить уникнути затягування судового розгляду справи у зв’язку з неможливістю того чи того учасника процесу прибути до зали судового засідання. Використання відеоконференцзв’язку у процесі розгляду справ у суді дасть змогу зекономити громадянам значні кошти, що витрачаються ними на поїздки до судів, які розташовані в інших населених пунктах.
Проектом пропонується надати можливість розглядати у режимі відеоконференції господарські, цивільні справи та справи з адміністративного судочинства. Отже, справи з адміністративних правопорушень та кримінальні розглядатимуться у звичному для нас режимі. Суттєвим є те, що розгляд справ із зазначеним режимом може відбуватися у будь-якій судовій інстанції — від районного до Верховного Суду України.
Згідно із законопроектом, участь сторін у засіданні відбуватиметься на підставі ухвали суду, яку суд постановлятиме за клопотанням учасника процесу або за власною ініціативою. У такій ухвалі визначатиметься суд, який має забезпечити участь особи у судовому засіданні у режимі відеоконференції.
Використання у судовому засіданні технічних засобів і технологій має здійснюватися таким чином, щоб забезпечити належну якість зображення і звуку, можливість учасників процесу чути та бачити хід судового засідання, ставити питання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов’язки. Тому законопроект врегульовує і процедуру розгляду справи у режимі відеоконференції в разі виникнення технічних проблем. У цьому випадку розгляд справи не може відбуватися, окрім, коли відповідно до законодавства судове засідання може проходити без участі особи — учасника процесу. Одночасно, відповідно до проекту, постановлення ухвали про участь особи у судовому засіданні у режимі відеоконференції не позбавляє її права прийти до зали судового засідання та взяти участь у такому засіданні у загальному порядку. 
Можливо, практика розгляду справ у режимі відеоконференції одразу й не набуде широкого застосування, проте це буде першим кроком до прискорення розгляду справ у судах і забезпечення захисту прав, свобод та інтересів громадян.