На першій сторінці «Нова Тернопільська газета» у номері за 25 січня надрукувала матеріал, де йшлося про те, що арабські й африканські студенти зчинили бійку через українських дівчат. Цей випадок став приводом для розумування журналіста чи журналістів (авторство не вказано. — Л. Л.) над тим, скільки шкоди, передусім моральної, завдають студенти з африканських і арабських країн, які навчаються у Тернополі. На них «повісили» загострення у місті криміногенної ситуації, спалах проституції, невідомі хвороби...

Ось лише деякі цитати. Майене Мартін Ландри (Камерун), студент Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя: «Після цієї публікації ставлення до нас змінилося. Батьки наших українських друзів забороняють спілкуватися з нами. Ми хочемо пізнавати вашу культуру, традиції».

Івон Чіломбо Мукенді (Конго) з цього ж університету: «Таке ставлення до чорношкірого населення могло бути сто років тому, а не у ХХІ столітті. Не можу казати про всю Україну, але у Тернополі є проблема».

Бабор Джемс Аганрен (Нігерія) зачитав петицію до влади Тернопільщини. Іноземні студенти вимагають не так багато. Газета має вибачитися перед ними на першій сторінці, де була опублікована скандальна стаття. Редактор або офіційні особи, причетні до цієї публікації, повинні бути адекватно покарані. І хоч їм вже пропонували допомогу чимало правозахисних організацій, поки що вони її відхилили, сподіваючись на відповідну реакцію місцевої влади.

Студентів ледве стримують від акцій протесту

— Нам ледве вдається стримувати іноземних студентів, а у нас їх 250, від акцій протесту, — сказав на оперативно скликаному засіданні прес-клубу проректор технічного університету Степан Дячук. — Університет є членом Європейської асоціації університетів, однією з програм її діяльності є міжнародна співпраця. Ми запросили іноземців на навчання, намагаємося створити відповідні умови, допомогти адаптуватися у нашому суспільстві, а такі публікації перекреслюють усі зусилля.

Не лише про моральне, а й матеріальне відшкодування говорив перший проректор медуніверситету Ігор Мисула. Тут навчається понад тисячу студентів з 60 країн, в тому числі з США, Європи. Співпраця з ними у наданні освітніх послуг триває більш як десять років, тут мають гарні напрацювання у цьому плані, українські дипломи визнають за кордоном. За весь час були лише два конфлікти з іноземними студентами, після чого одну студентку було виключено, іншого — попереджено. Тут реагують жорстко на будь-які образи.

— Якщо ми через таку «славу» недоберемо студентів, то виставимо газеті рахунок у завданні не лише моральної, а й матеріальної шкоди, а це мільйони доларів, — сказав Ігор Романович.

Наведену в публікації інформацію перевіряють у міліції. Бійку біля торговельно-розважального комплексу «Орнава» розцінюють як таку, що сталася на побутовому грунті. Якщо у діях буде встановлено правопорушення, винних притягнуть до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

— За матеріалами публікації у «Новій Тернопільській газеті» за 25 січня прокуратура Тернополя здійснює перевірку щодо наявності або відсутності в діях представників цього ЗМІ ознак злочину, передбаченого ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії), — сказала прес-секретар прокурора області Леся Долішня. Вона підкреслила, що перевірка стосується лише цієї публікації і немає жодного стосунку до інших матеріалів газети, тому про будь-який тиск на це видання чи журналістів не йдеться.

Позиція влади неоднозначна

Міський голова Сергій Надал вважає, що публікація викликала резонанс, в результаті якого на жителів Тернополя несправедливо лягає тінь ксенофобії. А ось його однопартієць (ВО «Свобода») голова обласної ради Олексій Кайда якщо не виправдовує, то й не засуджує виступ газети. Він вважає, що вона виклала своє бачення проблеми. Оскільки не було названо жодного конкретного прізвища, то претензій не може бути. А якщо вони у когось є, то їх слід вирішувати у суді. На думку керівника представницької влади області, нам слід більше думати про те, як захищати права українців за кордоном, а не про іноземців.