Про здоровий спосіб життя та як підвищити його тривалість, ішлося учора під час «круглого столу».
Нагадаємо, що відповідно до указу Президента нинішній рік в Україні оголошено Роком спорту та здорового способу життя.
«Сьогодні ми перебуваємо в такій ситуації, коли і влада, і країна не лише щороку, а й щомісяця повинні починати свою роботу з оцінки базових характеристик, які стосуються загальної якості життя людини і, особливо, його тривалості», — зазначив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Тому, підкреслив він, кажучи про народжуваність, насамперед треба думати про те, як побороти високі показники смертності та підвищити тривалість життя. Адже здоровий спосіб життя — один з елементів якості, а отже, і його тривалості.
М. Томенко звернув увагу на реалізацію норми закону про фізичну культуру і спорт у частині пільг для бізнесу. Зокрема, заступник керівника парламенту розповів, що нині діє норма, яка не включає до оподатковуваного доходу цільову благодійну допомогу аматорським спортивним організаціям, клубам для компенсації витрат із придбання або оренди спортивного знаряддя та інвентарю. «Цю норму ніхто чітко не роз’яснив, і дискусії з керівниками спортивних клубів, дитячими спортивними школами, місцевим самоврядуванням засвідчили, що на сьогоднішній день ніхто не знає, як працювати з благодійною допомогою, і не знає, як її залучати, — каже парламентарій. — Отже, бізнес фактично відсторонили від допомоги спорту. Тому без роз’яснення Кабінету Міністрів не обійтися».
Крім того, М. Томенко зауважив, що сьогодні, крім шкіл та вишів, на безоплатній основі молодим людям та школярам практично немає де займатися фізичною культурою і спортом. Адже після закінчення навчального процесу в басейнах, спортивних залах тощо можна займатися лише на платній основі. «Тобто держава за бюджетні кошти будувала спортивну інфраструктуру у школах і ВНЗ, а там ні студенти, ні школярі не мають можливості займатися в позаурочний час. Тому до Міністерства освіти і науки та до ректорів вишів буде направлено відповідні звернення з вимогою роз’яснити цю ситуацію», — підкреслив він.
Також народний обранець вважає, що в сільській школі, крім вчителя фізкультури, має бути інструктор — людина, яка займалася б організацією фізичної культури і спорту. Відповідний законопроект уже ухвалено в першому читанні.
Окрім того, М. Томенко наголосив, що парламент остаточно на законодавчому рівні має закріпити право за органами місцевого самоврядування самостійно визначати місця, де діятиме заборона продажу алкоголю та тютюну. «Принципово, щоб у частині обмеження місцева громада мала право сама ухвалювати рішення», — сказав він.
Заступник Голови Верховної Ради звернув увагу і на необхідність активізації роботи з виконання закону щодо заборони продажу та розпивання алкогольних напоїв, разом із пивом, у громадських місцях. На його думку, парламент зробив помилку, коли не заборонив рекламу пива. За словами народного депутата, такий крок не має жодного стосунку до проведення Євро-2012, бо всі європейські країни нині рекламують тільки торгову марку. «Сьогодні треба рятувати і думати про молоде покоління, бо, думаючи про долю рекламних, теле- і пивних компаній, ми матимемо погані наслідки», — підкреслив він.
Народні депутати Ельбрус Тедеєв, Равіль Сафіуллін, Микола Томенко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.